National and regional factors in Ethiopia-Türkiye security relations: Post-2011
Etiyopya ve Türkiyenin güvenlik ilişkilerinde ulusal ve bölgesel factörler: 2011 sonrası
- Tez No: 869434
- Danışmanlar: Prof. Dr. GÜROL BABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Etiyopya, Türkiye, Güvenlik, İlişkiler, Quasi-İttifak, Ulusal, Bölgesal
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, Etiyopya ve Türkiye'nin güvenlik ilişkilerini araştırarak, iki ülkenin güvenlik ilişkileri açısından 2011'den sonraki dönemdeki ulusal ve bölgesel faktörleri tanımlamayı amaçlamıştır. İlk ve ikincil kaynaklardan toplanan nitelikli verileri kullanarak, bu vaka iki ülkenin ikili güvenlik ilişkilerini araştırdı. Çalışmada Etiyopya Ulusal Savunma Gücü'nün reformu ve iki yıl süren ölümcül Tigray çatışması Etiyopi'nin önemli ulusal belirleyici unsurları olduğu belirlenmişken, GERD'den ötürü Doğu Nil havzasında yaşanan gerginlik ve Afrika Kuru'ndaki terör tehdidi Etiyopia'nın önemli bölgesel etkileridir ve Türkiye ile yakın güvenlik ilişkilerine katkıda bulunur. Benzer şekilde, Türkiye'nin ulusal ve bölgesel dinamikleri 2011 sonrası dönemde Etiyopya-Türkiye güvenlik ilişkilerinin dönüşümünde önemli bir rol oynadı. Türkiye'nin dış politika yaklaşımındaki değişiklik, komşularla ilgili sorunların sıfırdan proaktif bir yaklaşım haline, 2016'daki başarısız darbe girişiminin sermayeye aktarılması ve özel Türk savunma endüstrisinin genişlemesi, önemli ulusal faktörlerdir. Bölgesel açıdan, çalışma, Arap Baharı'nın patlaması, Afrika Kuru'nda artan Türk yatırımlarının varlığı ve Afrika Koru'nda terörle mücadelenin Türkiye'nin Etiyopya ile yakın güvenlik ilişkilerine katkıda bulunan önemli belirleyici unsurları olarak belirlendi. Etiyopya ve Türkiye arasındaki güvenlik ilişkisi, gayri resmi anlaşmalara dayanarak, tuzakların yokluğuna ve birbirlerinin egemenliklerinin tehlikeye atılmamasına dayanarak gelişmiştir., güvenlik ilişkilerini ve bu çalışma, Etiyopya ve Türkiye arasındaki güvenlik ilişkilerini 2011 sonrası dönemde quasi-ittifak olarak nitelendirir ve Bu nedenle bu çalışmayı analiz etmek için kavramsal bir araç olarak quasi-ittifak kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explored the security relations of Ethiopia and Türkiye, with the main objective of identifying the national and regional factors of the two countries' security relations in post- 2011. Using qualitative data collected from primary and secondary sources, this case study explored the bilateral security relations between the two countries. As the study identified, while reforming the Ethiopian National Defense Force and the two-year deadly Tigray conflict are key national determinants of Ethiopia, the tension in the Eastern Nile basin over the GERD and the threat of terrorism in the Horn of Africa are the major regional influences of Ethiopia, contributing to the close security relations with Türkiye. Similarly, Turkish national and regional dynamics played a crucial role in the transformation of Ethio-Turkish security relations in the post-2011 period. The change in Turkish foreign policy approach from zero problems with neighbors to proactive, the securitization of the 2016 failed coup d'etat, and the expansion of the private Turkish defense industry are key national factors. Regionally, the study identified the outbreak of the Arab Spring, the presence of expanded Turkish investment in the Horn of Africa, and fighting terrorism in the Horn of Africa as vital determinants of Türkiye that contributed to its close security relations with Ethiopia. The security relationship between Ethiopia and Türkiye is based on informal agreements in the absence of entrapments and compromises of each other's sovereignty, which makes their security relationship is a quasi-alliance. Thus, the study utilized quasi-alliance as its conceptual tool to analyze the security relations between Ethiopia and Türkiye in the post-2011 period. Key Words- Ethiopia, Türkiye, Security, Relations, Quasi-alliance, National, Regional