Sosyal güvenlik hukukunda yaşlı bakımı
Elderly care in social security law
- Tez No: 869467
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AYDINLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, Yaşlılık, Bakıma Muhtaçlık, Yaşlı Bakımı, Bakım Sigortası, Social Security, Ageing, Care Dependency, Elderly Care, Care Insurance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Sosyal güvenlik, iki Dünya Savaşı arasında ve İkinci Dünya Savaşının ardından sosyal politika araçları arasında en hızlı gelişme gösteren alanlardan biri olmuştur. İnsan hayatında gittikçe önem kazanan ve çeşitlenen sosyal risklere karşı ülkeler sosyal koruma tedbirlerini daha ciddi olarak ele alıp düzenlemeye başlamıştır. Günümüzde sosyal güvenliğin koruma sağladığı klasik sosyal risklerin yanı sıra yeni sosyal riskler içerisinde sınıflandırılan yaşlıların yaşam koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan yaşlılıkta bakıma muhtaçlık riskine karşı da sosyal güvenlik araçları ile koruma sağlanması tartışılmalıdır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak çalışmamızda sosyal güvenlik hukukunda yaşlı bakımı incelenmiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu demografik dönüşüm nedeni ile yaşlanan nüfusun karşı karşıya kalabileceği sosyal risklere karşı etkin bir şekilde korunması gerekmektedir. Nüfusun yaşlanması ve yaşlıların yaşam biçimindeki değişiklikler nedeni ile yaşlıların bakım ihtiyacı artmaktadır. Uzun yıllar boyunca yaşlıların bakım ihtiyacı ailelerin ve sosyal kurumların sorumluluğunda görülürken son yıllarda devletlerin daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda kaldıkları bir alan haline dönüşmüştür. Bakıma muhtaçlığın Türkiye'de yaşa bağlı olarak artması nedeni ile yaşanan demografik dönüşümün etkisi ülkemizde de ciddi bir biçimde hissedilmektedir. Ülkemizde şimdiye dek bakıma muhtaç yaşlı ve engellilerin bakımı aileleri tarafından üstlenilmiş, aile sosyal sorumluluktan kolektif kaçısın nedeni haline dönüşmüştür. Ne var ki ailenin sorunu olarak görülen bakıma muhtaçlık toplumun çözmesi gereken bir problemdir. Yaşlı bakımı ile ilgili ülkemizde benimsenen primsiz rejimde var olan sosyal yardım ve hizmetler yaşlıların bakıma muhtaçlık riskine karşı koruma sağlamaması aile içerisinde bakılamayan yaşlıların sorununu derinleştirmektedir. Mevcut yardım ve hizmetler“ekonomik açıdan yoksul”yaşlıların barınması ve hayatını devam ettirebilmesine yönelik olup bakıma muhtaç tüm yaşlıların bakım ihtiyacını gidermeye yönelik değildir. Ülkemizde bakıma yönelik sağlanan sosyal yardım ve hizmetler miktar, yardımların yapılma şekli ve yardımlara hak kazanma şartları noktasında yetersizdir. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı primsiz rejimin yanı sıra, bakıma muhtaçlığa karşı sosyal sigorta yani bakım sigortası aracılığı ile etkin bir koruma modeli tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Social security has been one of the most rapidly developing areas among social policy instruments between the two World Wars and after the Second World War. Countries have started to discuss and regulate social protection measures more seriously against social risks that are becoming increasingly significant and various in human life. Nowadays, in addition to the traditional social risks that social security provides protection, it should be discussed to provide protection by social security instruments against the risk of care dependency in old age, arises due to the living conditions of the elderly, which are classified within the new social risks. Based on this need, our study analyses elderly care in social security law. Due to the demographic transformation in our country, the ageing population needs to be effectively protected against the social risks that it may face. Because of the ageing of the population and the changes in the lifestyle of the elderly, the care dependency for the elderly is increasing. For many years, the care needs of the elderly have been seen as the responsibility of families and social institutions, but in recent years, it has become an area states have to assume more responsibility. The effect of the demographic transformation due to the age-related increase in the care dependency in Turkey is also being felt significantly in our country. In Turkey, the care of the elderly and disabled in care dependency has been undertaken by their families until now, and the family has become the cause of collective escape from social responsibility. Nevertheless, the care depencency is seen as a problem of the family, is a problem to be solved by the society. The fact that social assistance and services in the non-contributory regime adopted in our country regarding elderly care do not ensure protection against the risk of the elderly being in need of care deepens the problem of the elderly who cannot be cared for within the family. The available assistance and services are aimed at sheltering and sustaining the lives of the 'economically poor' elderly and do not address the care needs of all elderly people in care dependency. Social assistance and services provided for care in our country are inadequate in terms of the amount, the way the assistance is provided and the conditions for entitlement to benefits. In this context, the main purpose of this study is to determine an effective protection model against the need for care through social insurance, i.e. care insurance, in addition to the social security system without social contributions.