YENİ BİR OKÜLER TRAVMA SKORU
A NEW OCULAR TRAUMA SCORE
  1. Tez No: 869479
  2. Yazar: RAMAZAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Açık glob yaralanması, Oküler travma, Oküler travma skoru, OTS, POTS, YOTS, Ocular trauma, Ocular trauma score, Open globe injury, NOTS, OTS, POTS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Yetişkin hastalarda kullanılan oküler travma skoru (OTS) prognozu belirlemek açısından faydalı olsa da bazı eksik yönleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, açık glob yaralanmasının (AGY) prognozunu daha doğru, daha kolay ve pratik şekilde tahmin edecek yeni bir skorlama sistemi (YOTS) geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Travmatoloji ve Medikolegal Oftalmoloji ve Vitreo-Retinal Cerrahi birimlerinin 51 aktif üyesi ile anket yapıldı. Oküler travma sonrası hastanın görme keskinliğinin daha iyi öngörülebilmesi için yeni bir oküler travma skorlama sistemine ihtiyaç olduğu belirlendi. Ayrıca AGY geçiren 56 hastanın 56 gözü ile prospektif bir değerlendirme yapıldı. Hastaların başvuru anındaki en iyi düzeltilmiş ilk görme keskinliği (EİDİGK), ayrıntılı ön ve arka segment muayeneleri ve OTS hesaplanması yapıldı. EİDİGK, rüptür, endoftalmi, perforan yaralanma, retina/koroid dekolmanı, rölatif aferent pupil defekti (RAPD), yaralanmanın zonu, göz içi yabancı cisim (GİYC), vitre hemorajisi (VH), iris prolapsusu, travmatik katarakt, hifema, santral korneal yaralanma, 10 mm'nin üzerinde kesi boyutu, organik/kirli yaralanma, oküler kimyasal maruziyet, travma ile cerrahi arasında geçen süre gibi parametrelerin en iyi düzeltilmiş son görme keskinliğine (EİDSGK) etkisi analiz edildi. Elde edilen veriler sonucunda YOTS puanı ve YOTS kategorileri oluşturuldu. Ayrıca EİDGK dahil edilmeden de alternatif YOTS puan ve kategorileri oluşturuldu. EİDSGK seviyeleri ile OTS ve YOTS puan ve kategorileri arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan hasta grubu, 51'i (%91) erkek, 5'i (%9) kadın olmak üzere toplamda 56 kişiden oluşmaktadır. Hastaların ortalama yaşı 40,6± 17,0 yıl idi. Hastaların 23'u sağ (%41,1), 33'u (%58,9) sol gözden travma geçirmiştir. Çalışamada EİDİGK, RAPD, rüptür, perforasyon, retina/koroid dekolmanı, hipotoni, VH, hifema, iris prolapsusu, travmatik katarakt santral korneal kesi/ ≥10 mm kesi, zon istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Zon kategorileri arasında EİDSGK seviyesine göre zon I - zon III ve zon II - zon III arasındaki istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı. GİYC varlığının EİDSGK seviyesini etkilemediği görüldü. Ancak arka segmentte GİYC varlığı ön segmentte GİYC varlığına göre daha kötü prognoza sahipti. Çok değişkenli lineer regresyon analizinde retina/koroid dekolmanı, RAPD ve santral korneal kesi/ ≥10 mm kesi olması EİDSGK ile ilişkili bulundu. Hem OTS hem de YOTS puan ve kategorileri ile EİDSGK arasında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde korelasyonlar tespit edildi. Sonuç: Yeni geliştirdiğimiz YOTS, OTS'ye göre daha fazla parametre içermekle birlikte kullanımı oldukça pratik ve basittir. GK değerlendirilemeyen hastalarda da kullanılabilir. Ayrıca EİDSGK ile oldukça güçlü korelasyon göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A New Ocular Trauma Score Purpose: Although the ocular trauma score (OTS) used in adult patients is useful in determining prognosis, it has some shortcomings. The aim of this study is to develop a new ocular trauma scoring system (YOTS) that will predict the prognosis of open globe injury (OGI) more accurately, more easily and practically. Materials and Methods: A survey was conducted with 51 active members of the Turkish Ophthalmology Association Ocular Traumatology and Medicolegal Ophthalmology and Vitreo-Retinal Surgery units. It was determined that a new trauma scoring system was needed to better predict the visual acuity of the patient after ocular trauma. Additionally, 56 eyes of 56 patients who underwent AGY were examined prospectively. The best-corrected initial visual acuity (BCIVA) of patients at the time of admission, detailed anterior and posterior segment examination, and OTS calculation were performed. The effects of parameters such as BCIVA, rupture, endophthalmitis, perforating injury, retina/choroid detachment, relative afferent pupil defect (RAPD), zone of injury, intraocular foreign body (IOFB), vitreous hemorrhage (VH), iris prolapse, traumatic cataract, hyphema, central corneal injury, incision size over 10 mm, organic/dirty injury, ocular chemical exposure, and time between trauma and surgery on the best-corrected final visual acuity (BCFVA) were analyzed. As a result of the data obtained, NOTS score and NOTS categories were created. Additionally, alternative NOTS score and categories were created without including BCIVA. The relationship between the BCFVA levels and OTS, YOTS scores and categories were analyzed statistically. Results: The patient group participating in our study consists of 56 people in total, 51 (91%) of whom are men and 5 (9%) of whom are women. The mean age of patients was 40.6 ± 17.0 years. Twenty-three of the patients (41.1%) had trauma to the right eye and 33 (58.9%) to the left eye. In the study, BCIVA, RAPD, rupture, perforation, retina/choroidal detachment, hypotone, VH, hyphema, iris prolapse, traumatic cataract, central corneal incision/≥10 mm incision, zone were found to be statistically significant. Among the zone categories, there is a statistically significant difference between zone I - zone III and zone II - zone III according to the BCFVA. It was observed that the presence of IOFB did not affect the level of BCFVA. However, the presence of IOFB in the posterior segment had a worse prognosis than the presence of IOFB in the anterior segment. In multivariate linear regression analysis, retinal/choroidal detachment, RAPD, and central corneal incision/incision ≥10 mm were found to be associated with the BCFVA. Statistically significant correlations were detected between both OTS and YOTS scores and categories and the BCFVA levels. Conclusion: Although our newly developed NOTS contains more parameters than OTS, it is very practical and simple to use. It can also be used in patients whose visual acuity cannot be evaluated. It also shows a very strong correlation with the BCFVA.