Tasavvuf'un Keşmir'e girişi ve Rişi hareketi
The introduction of sufism into Kashmir and the Rishi movement
  1. Tez No: 869629
  2. Yazar: NERMİN HATAY AĞZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ÖNGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rişi tarikatı, Nûreddin Rişi, Keşmir, Tasavvuf, Vahdet-i vücûd, Zühd, Rishi order, Nûreddin Rishi, Kashmir, Sufism, Unity of existence(wahdat-al-wujud) Asceticism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Rişi hareketi XV.yüzyıl civarında Keşmir'de ortaya çıkan ilginç ve önemli bir tasavvuf anlayışıdır. Kurucusu Nûreddin Rişi adıyla bilinen ve Hindu iken Müslümanlığı seçen yerli bir Keşmirlidir. Hareketin müntesiplerinin çoğu da Hindu kökenli Müslümanlardır. Yaklaşık yüzyıl kadar devam etse bile Keşmir tarihinde son derece önemli roller oynamıştır ve gelenek bugün halk arasında hala saygıyla anılmaktadır. Usulde ve âdâpta Hinduizm'den kalan izler olsa bile Rişi tarikatı bütünüyle İslâmî bir tasavvuf hareketidir. Tarikatın temel doktrini vahdet-i vücûd ve derin bir zühd ahlâkıdır.
Özet (Çeviri)
The Rişi movement emerged around the 15th century in Kashmir and represents an interesting and significant mystical understanding. Its founder, known as Nûreddin Rişi, was a native Kashmiri who converted to Islam from Hinduism. Most followers of the movement were also Muslims of Hindu origin. Although the movement lasted for about a century, it has played extremely important roles in the history of Kashmir and tradition is still respectfully remembered among the people today. While there are remnants of Hinduism in its practices and traditions, the Rişi order is entirely an Islamic mystical movement. The fundamental doctrine of the order is the unity of existence (wahdat-al-wujud) and a deep ascetic morality.