Epileptik hastalarda sağlık okuryazarlığı düzeyinin nöbet sıklığı ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship of health of literacy with seizures and quality of life in epileptic patiens
  1. Tez No: 869752
  2. Yazar: RONAYİ BİRTANE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Epileptik hastalar, sağlık okuryazarlığı, yaşam kalitesi, Epileptic patients, health literacy, quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Epileptik hastalarda sağlık okuryazarlığı, hastaların hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmalarını ve tedavilerine uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Bu araştırmanın amacı, epileptik hastalarda sağlık okuryazarlığı düzeyinin yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanını yöntemi kesitsel tanımlayıcı şeklindedir. Araştırmada Balıkesir Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama hastanesine 09.09.2020-09.09.2021 tarihleri arasında başvuran epilepsi tanılı 161 kişiye anket uygulanmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik özellikler formu ve epilepsiye yönelik soru formu, Epilepsili Hastalarda Yaşam Kalitesi Ölçeği (QoLIE-31) ve Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32) kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 23 programına girilerek analizler yapılmıştır. Elde edilen verilere göre yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu, meslek, gelir durumu, yalnız yaşama durumu, yaşanılan yer, epilepsi tanısı alma zamanı, ilaç kullanma durumu, nöbet geçirme sıklığı ve en son nöbet geçirme zamanına göre ölçekler arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Son olarak yapılan korelasyon analizi neticesinde TSOY ve QOLIE-31 ölçeklerin ve alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Health literacy in epileptic patients makes it easier for patients to be informed about their diseases and to comply with their treatments. The aim of this study is to examine the relationship between health literacy level and quality of life in epileptic patients. Quantitative research methods were used in this research. The research method is cross-sectional descriptive. In the research, a survey was applied to 161 people diagnosed with epilepsy who applied to Balıkesir University Education Research and Application Hospital between 09.09.2020-09.09.2021. In this study, the socio- demographic characteristics and epilepsy questionnaire developed by the researcher, the Quality of Life Scale in Patients with Epilepsy (QoLIE-31) and the Health Literacy Scale (TSOY-32) were used as data collection tools. The collected surveys were entered into the SPSS 23 program and analyzed. According to the data obtained, age, gender, marital status, having children, educational status, occupation, income status, living alone, place of residence, time of epilepsy diagnosis, medication use, frequency of seizures and time of last seizure. Significant differences were detected between the scales. Finally, as a result of the correlation analysis, no significant relationship was determined between the TSOY and QOLIE-31 scales and their sub-dimensions.