Gebeliğin intrahepatik kolestazı tanılı hastalarda APRI ve FIB-4 skorunun maternal ve fetal prognozu öngörmedeki yeri
The role of APRI and FIB-4 score in predicting maternal and fetal prognosis in patients diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy
- Tez No: 841088
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: APRI, FIB-4, Gebeliğin intrahepatik kolestazı, APRI, FIB-4, Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Aspartate aminotransferase to Platelet Ratio Index ( APRI ) ve Fibrozis-4 ( FIB-4 ) skoru karaciğerdeki inflamasyon ve fibrozisi biyopsi yapmadan belirleyebilmek için kullanılan non-invaziv yöntemlerdendir ve yaş, ALT, AST, PLT parametreleri kullanılarak hesaplanmaktadır. Çalışmamızda GİK tanısı almış hastaların APRI ve FIB-4 skorunun hastalığın şiddetini belirleme, maternal ve fetal prognozu öngörmedeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif tasarlanmıştır. T.C. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine başvurmuş, aynı merkezde doğum yapmış ve ilgili tetkikler istenmiş olan hastalar içerisinden seçilmiş olan 101 hafif, 52 ağır hasta grup olmak üzere toplamda 153 gebe dahil edilmiştir. Hastalara ait veriler Hastane Bilgi ve Yönetim sistemi ( HBYS ) üzerinden taranmıştır. ASA düzeyi 10 mmol/L ve üzerinde olup, bilinen karaciğer ve safra yolları ile ilgili hastalığı, kronik sistemik hastalığı olmayanlar GİK tanısı almış kabul edilmiştir. Hastalar ASA düzeyi 40 mmol/L olanlar ağır hasta olarak iki gruba ayrılmıştır. 18-45 yaş arasında, 24-42. gebelik haftasında, tekiz gebelik olan, majör fetal anomali olmayanlar dahil edilmiştir. Her iki grup için veriler kaydedilmiş, APRI ve FIB-4 skoru hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS ( Number Cruncher Statistical System ) 2020 Statistical Software ( Utah, USA ) programı kullanılmıştır. Bulgular: APRI ve FIB-4 skoru GİK şiddetinin belirlenmesinde, maternal ve fetal prognozun öngörülmesinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. ASA ile APRI skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki görülmüştür. Preeklampsi, AFI anormallikleri, preterm EMR, YDYBÜ ihtiyacı varlığında APRI skoru yüksek değerde bulunmuştur. FIB-4 skoru ise preeklampsi, AFI anormallikleri, EMR, YDYBÜ ihtiyacı varlığına ek olarak doğum şeklinin C/S olmasında da yüksek değerde bulunmuştur. Yine APRI ve FIB-4 skoru ağır GİK grubunda hafif gruba göre yüksek değerde görülmüştür. Sonuç: APRI ve FIB-4 skorunun preeklampsi, AFI anormallikleri, preterm EMR, YDYBÜ ihtiyacı ve ağır GİK varlığında yüksek bulunması çalışmamızın hastalığın şiddetini, maternal ve fetal prognozu öngörmede klinik kullanımda işe yarayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Aspartate aminotransferase to Platelet Ratio Index (APRI) and Fibrosis-4 (FIB-4) score are non-invasive methods used to determine inflammation and fibrosis in the liver without biopsy and are calculated using age, ALT, AST, PLT parameters. Our study aimed to investigate the effect of APRI and FIB-4 scores in patients diagnosed with ICP in determining the severity of the disease and predicting maternal and fetal prognosis. Materials and Methods: Our study was designed retrospectively. A total of 153 pregnant women, 101 of whom were mildly ill and 52 of whom were severely ill, were selected from among the patients who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, gave birth in the same center, and had relevant examinations requested. Data of the patients were scanned through the Hospital Information and Management System (HBYS). Those whose fasting bile acid level was 10 mmol/L and above and who did not have any known liver or biliary tract disease or chronic systemic disease were considered to be diagnosed with ICP. Patients were divided into two groups: those with fasting bile acid levels 40 mmol/L as severely ill. Between the ages of 18-45, gestational age of 24-42. week. Those with singleton pregnancies and those without major fetal anomalies were included. Data for both groups were recorded, APRI and FIB-4 scores were calculated and compared. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (Utah, USA) program was used for statistical analysis. Results: APRI and FIB-4 scores were not found to be statistically significant in determining the severity of ICP and predicting maternal and fetal prognosis. A statistically significant positive relationship was observed between ASA and APRI score. APRI score was found to be high in the presence of preeclampsia, AFI abnormalities, PPROM, newborn intensive care unit. FIB-4 score was found to have a high value in the presence of preeclampsia, AFI abnormalities, PPROM, newborn intensive care unit and C/S. APRI and FIB-4 scores were found to be higher in the severe ICP group than in the mild group. Conclusion: The fact that APRI and FIB-4 scores are high in the presence of preeclampsia, AFI abnormalities, PPROM, newborn intensive care unit and severe ICP shows that our study may be useful in clinical use in predicting the severity of the disease and maternal and fetal prognosis.