Fitness egzersizi yapan bireylerin serbest zamanda sıkılma algıları, serbest zaman tatmin, egzersiz bağımlılığı düzeyleri ve ilişkili faktörler
Fitness exercisers' perceptions of boredom in leisure time, leisure time satisfaction, exercise addiction levels and related factors
- Tez No: 869789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY DERECELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness, Egzersiz, Bağımlılık, Egzersiz Bağımlılığı, Serbest Zamanda Sıkılma, Serbest Zaman Tatmini, Fitness, Exercise, Addiction, Exercise Addiction, Leisure Boredom, Leisure Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırmada fitness egzersizi yapan bireylerin serbest zamanda sıkılma algıları, serbest zaman tatmin, egzersiz bağımlılığı düzeyleri ve ilişkili faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Veriler katılımcılara yüz yüze ulaştırılmış olup gönüllülük esas alınmıştır. Toplamda 440 fitnes egzersizi yapan katılımcıya ulaşılmış olup 5 anket formu aykırı uç değer gösterdiğinden değerlendirmeden çıkartılmıştır. Aykırı uç değer gösteren formlar çıkartıldıktan sonra toplamda 435 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarının birinci kısmında Araştırmacı tarafından hazırlanan 8 soruluk demografik bilgiler formu, ikinci kısımda Lichenstein ve ark. (2018) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Dokuzoğlu ve ark. (2022) tarafından yapılan Gençlere Yönelik Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği, üçüncü kısımda so-Ahola ve Weissinger (1990) tarafındanso-Ahola ve Weissinger (1990) tarafından Kara ve diğerleri (2014) Serbest Zamanda Sıkılma Algısı Ölçeği ve son kısımda Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen, Idyll Arbor, Inc. (1991) tarafından 24 madde olarak revizyon yapılan ve Türkçeye uyarlamasının Gökçe ve Orhan (2011) tarafından yapılan Serbest Zaman Tatmin (Doyum) Ölçeği oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS 25.0 paket programı ile %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Araştırmamızda verilerin normal dağılıma uygunluğu basıklık çarpıklık katsayılarıyla değerlendirilmiştir. Bu değerlerin ±2 arasında olduğu görülmüş ve verilerin normal dağılımdan geldiği tespit edilmiştir. (George ve Malley, 2003). Araştırmada Cronbach alpha katsayıları hesaplamaları, frekans ve yüzde hesaplamaları, İkili değişkenlerin betimsel analizinde Bağımsız Örneklem T Testi, ikiden fazla değişkenler için ise Tek Yönlü Anova Testi ve Bağımlı, Bağımsız Değişkenler arasındaki ilişkinin hesaplanmasında Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda betimsel analizleri yapılan yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek, spor geçmişi, haftalık spor yapma sıklığı, haftalık serbest zaman süresi, Boş zamanlarınızda en sık yaptığınız aktiviteleri ile serbest zamanda sıkılma algıları serbest zaman tatmin, egzersiz bağımlılığı arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Katılımcıların serbest zamanda sıkılma algılarının orta düzeyde olduğu, serbest zaman tatmin düzeylerinin yüksek düzey olduğu egzersiz bağımlılığı düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Serbest zaman tatmini ile egzersiz bağımlılığı arasında düşük düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Serbest zaman tatmini ile serbest zamanda sıkılma arasında orta düzeyde anlamlı ve negatif ilişki tespit edilmiştir. Serbest zaman tatmini ile serbest zamanda doyum arasında orta düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Serbest zamanda sıkılma algısı ile egzersiz bağımlılığı arasında ise düşük düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the perceptions of boredom in leisure time, leisure time satisfaction, exercise addiction levels and related factors of fitness exercisers. Method: The data were delivered to the participants face-to-face and voluntary participation was taken as a basis. A total of 440 fitness exercise participants were reached and 5 questionnaire forms were excluded from the evaluation because they showed outlier values. After the forms showing outlier values were removed, a total of 435 questionnaire forms were evaluated. In the first part of the measurement tools used in the study, the 8-question demographic information form prepared by the researcher, in the second part, the questionnaire developed by Lichenstein et al. (2018) and adapted into Turkish by Dokuzoğlu et al. (2022), the third part consists of the Perception of Boredom in Leisure Time Scale developed by So-Ahola and Weissinger (1990) by So-Ahola and Weissinger (1990) by Kara et al. (2014) and the last part consists of the Leisure Time Satisfaction Scale developed by Beard and Ragheb (1980), revised as 24 items by Idyll Arbor, Inc. (1991) and adapted into Turkish by Gökçe and Orhan (2011). The findings obtained in the study were evaluated with SPSS 25.0 package program at 95% confidence interval. In our research, the suitability of the data for normal distribution was evaluated with kurtosis and skewness coefficients. These values were found to be between ±2 and it was determined that the data were normally distributed (George & Malley, 2003). Cronbach alpha coefficient calculations, frequency and percentage calculations, Independent Sample T Test for descriptive analysis of binary variables, One-Way Anova Test for more than two variables and Pearson correlation analysis were applied to calculate the relationship between dependent and independent variables. Findings: As a result of the analysis, it was determined that there were significant differences between age, gender, education level, occupation, sports background, weekly frequency of doing sports, weekly free time duration, the activities you do most often in your free time and perceptions of boredom in free time, free time satisfaction, exercise addiction. Conclusion: It was determined that the participants' perception of boredom in leisure time was at a medium level, their level of leisure time satisfaction was at a high level, and their level of exercise addiction was at a high level. A low level significant and positive relationship was found between leisure time satisfaction and exercise addiction. A moderately significant and negative relationship was found between leisure satisfaction and leisure boredom. A moderately significant and positive relationship was found between leisure satisfaction and leisure satisfaction. A low significant and positive relationship was found between the perception of boredom in leisure time and exercise addiction.