Yerleştirme sanatında göç kavramı
The concept of migration in installation ar
- Tez No: 869802
- Danışmanlar: PROF. MELİHAT TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Göç, Mekan, Sanat Nesnesi, Yerleştirme Sanatı, Contemporary Art, Migration, Space, Art Object, Installation Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Göç kavramı insanlık tarihi kadar köklü bir olgudur. Göç olgusu, yaşamın tüm döneminde etkin bir role sahip olarak, sanayi ve teknolojik gelişmelerin sonucunda insanların ekonomik, coğrafi ve psikolojik sebeplerden kaynaklı kırsal alanlardan kentsel bölgelere doğru göç etmelerine neden olmuştur. Sürecine ve nedenine göre çeşitlendirilen göç olgusu, 1950'li yıllardan itibaren global bir hareketlilik kazanmıştır. Türkiye'de tarımda ve sanayi alanlarında atılan yenilikler, insanların iktisadi, psikolojik, üst kimlik arayışı aynı zamanda sosyo-kültürel etkileşim istemeleri üzerine kırsal bölgelerden kentsel bölgelere göç etmelerine neden olmuştur. Değişime uğrayan siyasi yapının sanat üzerindeki etkileri, 50'li yıllardan itibaren kendini göstermeye başlamıştır. Dünya genelinde gerçekleşen savaşlar, yenilenmeler ve yapılan göç hareketlerinin sonucunda değişen kültürel kimlik, entegrasyon süreci gibi neticelerin sanat alanında da bazı kırılmalara neden olduğu görülmektedir. Sanatçılar bu dönemde sanata karşı açısını değiştirerek, klasik resim üslup biçiminin dışına çıkmaya yönelik denemelerde bulunmuştur. Bu durum başta dada hareketi olmak üzere 20. Yüzyılın başından günümüze kadar gelen çağdaş sanat hareketlerinde de görülebilmektedir. Çağdaş sanatın içinde bulunan sanat türlerinden biri olan yerleştirme sanatında göç kavramının irdelendiği bu çalışmanın birinci bölümünde göç kavramı, çeşitleri, teorileri ve Türkiye'de gerçekleşen göç dönemleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde yerleştirme sanatı, çeşitleri, mekan mekan-nesne ve izleyicinin birbirleri üzerindeki etkilerinden bahsedilmiş, son bölümde ise yerleştirme çalışmalarında göç kavramını irdeleyen sanatçıların çalışmaları üzerinden göç kavramı eser analizi yapılarak çözümlenmiştir. Bu araştırma, farklı bölümlerden oluşturulmuştur.Tezin genelinde göç kavramının yerleştirme sanatı üzerindeki gösteriliş biçimi ve kavramın alt başlıkları olan aidiyet, uyum, hafıza ve bellek gibi beraberinde gelen kavramları sanatçılar eserlerinde kullanmışlardır. Tez çalışması yerleştirme sanatında göç kavramını işleyen toplam yirmi sanatçı ile sınırlandırılmıştır. Sanatçıların çalışmalarında, göç kavramı sanatçının kavrama yüklediği anlam, mekanın konumu veya kullanılan malzemenin yapısı ile çalışmaya aktardıkları saptanmıştır. Göç kavramının genel detay analizi yapılmak istendiğinde göç kavramının sadece bir neden sonuç ilişkisine bağlı olan demografik bir yer değiştirme hareketinden öte bir kavram olduğu, etkilerinin zaman içinde kaybolmayan tarafı ile yerleştirme çalışmalarında sıklıkla ele alınan ve her sanatçının kendi yaşadığı tecrübeler neticesinde eserlerine yansıttıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of migration is a phenomenon as deep-rooted as human history. The phenomenon of migration, which has an active role in all periods of life, has caused people to migrate from rural areas to urban areas due to economic, geographical and psychological reasons as a result of industrial and technological developments. The phenomenon of migration, which is diversified according to its process and reason, has gained global mobility since the 1950s. Innovations in agriculture and industry in Turkey have caused people to migrate from rural areas to urban areas in search of economic, psychological, superior identity and socio-cultural interaction. The effects of the changing political structure on art began to show themselves starting from the 50s. It is seen that the results such as changing cultural identity and integration process as a result of wars, renewals and migration movements around the world have caused some fractures in the field of art. During this period, artists changed their perspective on art and tried to go beyond the classical painting style. This can also be seen in contemporary art movements from the beginning of the 20th century to the present, especially the Dada movement.In the first part of this study, in which the concept of migration is examined in Installation Art, which is one of the art types in contemporary art, the concept of migration, its types, theories and periods of migration in Turkey are emphasized. Its effects are mentioned, and in the last section, the concept of migration is analyzed by analyzing the works of artists who examine the concept of migration in their installation works. This research is composed of different sections. Throughout the thesis, the way the concept of migration is represented in installation art and the accompanying concepts such as belonging, harmony, memory and memory, which are the subheadings of the concept, are used by artists in their works. The thesis study is limited to a total of twenty artists who deal with the concept of migration in installation art. It has been determined that artists transfer the concept of migration to their works through the meaning the artist attributes to the concept, the location of the space or the structure of the materials used. When a general detailed analysis of the concept of migration was sought, it was determined that the concept of migration is more than just a demographic movement of displacement that depends on a cause and effect relationship, and that its effects do not disappear over time, which is frequently discussed in installation works, and that each artist reflects their own experiences in their works.