İş güvenliğine aykırılıktan kaynaklanan taksirle ölüme neden olma suçu
Criminal negligence causing death due to violation of occupational safety regulations
- Tez No: 869887
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Occupational safety, Occupational accident, Preventive and protective measures, Criminal negligence causing death, Expert report
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İş güvenliğine aykırılık sonucu meydana gelen suçlar, sanayinin gelişmesi ve modern teknoloji ile birlikte hızla artmaktadır. İş güvenliğine aykırılık sonucu meydana gelen taksirle ölüme neden olma suçlarında yaşam hakkı ihlal edilmektedir. İş güvenliğine aykırılık sonucunda meydana gelen ölüm olaylarında soruşturmanın nasıl yapılacağı, delillerin nasıl toplanacağı, kusur ve cezai sorumluluğun hangi ilkeler üzerinden kime ait olacağı uygulamada problemli alanlar oluşturmaktadır. İş güvenliğine ilişkin önleyici tedbirlerin alınmaması, yaşam hakkının korunması açısından teknolojinin gerekli kıldığı araç ve gereçlerin kullanılmaması, iş güvenliği konusunda işçilerin ve işverenlerin yeterince eğitilmemesi, iş güvenliğine ilişkin işçilerde farkındalık oluşturulmaması ile iş güvenliğine ilişkin denetimlerin yetersizliği, iş güvenliğine aykırılık sonucu oluşan taksirle ölüme neden olma suçunun temel nedenlerini oluşturmaktadır. İş güvenliğinin sağlanması bakımından işverene, işveren vekiline veya iş güvenliği uzmanına yasa, yönetmelik ve sözleşmelerden yüklenen görev ve sorumluluk, işçilere zarar vermemek için görevin gerektirdiği teknik özelliklere göre belirlenen yükümlülüklere uyulmasıdır. Objektif özen yükümlülüğün yerine getirilmemesinin sonucu bir veya birden fazla kişi öldüğünde, bu durum, ceza hukukunda iş güvenliğine aykırılık sonucu meydana gelen taksirle öldürme suçunu oluşturmaktadır. Anahtar Kelimer: İş güvenliği, İş kazası, Önleyici ve koruyucu tedbirler, Taksirle ölüme neden olma, Bilirkişi raporu.
Özet (Çeviri)
As a result of breaking the rules of work safety, the crime of causing death by negligence is seen frequently and also one of the most important risks in business life with the development of the industry and modern technology. The crime of causing death by negligence violates the right to life which is the most fundamental right. When the deaths occured as a result of breaking the rules of work safety, in practice, there are some problems in the investigation process such as the collection of evidences and the determination of fault and criminal liability. The main reasons of the crime of causing death by negligence are the failure to take work safety related measures, the lack of technological tools and equipment, untrained employers and employee, insufficient control and the lack of awareness of work safety. The employers, employer representatives and job security specialists have to pay attention to the objective duty of care because this responsibility arises from regulations and contracts. In the criminal law, when a person or more than one person dies as the result of failure to pay attention to objective duty of care, the crime of causing death by negligence occurs as a result of non-compliance with work safety.