Adana'da uygulanan istihdam politikalarının değerlendirilmesi
Evaluation of employment policies applied in Adana
- Tez No: 869891
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN YURDADOĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, işsizlik, işgücü, maliye politikası, Employment, unemployment, labor force, fiscal policies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İstihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi, özellikle gelişmekte olan ülkeler için en önemli politik sorunlardan birisidir. Uygulanan hatalı ve başarısız ekonomi politikaları, ekonomik büyüme oranlarından hızlı nüfus artışı, düzensiz göç hareketliliği, otomasyon sistemleri ve teknolojik gelişmeler, bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları, işgücü maliyetlerinin yüksek olması, çalışanların vergi yükünün yüksek olması ve ithalatı arttıran düşük kur politikasının uygulanması gibi birçok sebep işsizliğe neden olmaktadır. Türkiye'de geçmiş yıllarda uygulanan pasif istihdam politikalarının beklenen etkiyi göstermemesi, aktif istihdam politikası uygulamalarını ön plana çıkarmıştır. Bu kapsamda İŞKUR, işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, işgücü yetiştirme kursları, çalışanların bilgi ve yetenek düzeylerini artıran eğitim programları, kadın istihdamına yönelik politikaları, engelli, hükümlü ve gençlerin istihdama kazandırılmasına yönelik aktif istihdam politikaları uygulamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Adana ilinde istihdamı artırmak ve işsizliği azalmak için uygulanan istihdam politikalarını değerlendirmektir. Adana ili, sahip olduğu tarım alanlarının genişliği, sanayi ve hizmet sektöründe potansiyelinin yüksek olması, işgücü potansiyeli yüksek genç ve dinamik nüfusa sahip olması, ticari açıdan jeopolitik konumu, önemli kara yolları ve demir yollarına sahip olması nedeni ile istihdam kapasitesi yüksek şehirlerden birisi olduğu için seçilmiştir. Adana'da istihdamın SWOT analizi sonuçlarına göre, Adana ilinin istihdam kapasitesinin artırılması açısından birçok güçlü yönü ve fırsatları bulunmaktadır. Bunun yanında, zayıf yanları merkezi hükümet politikaları ile güçlendirilebilir ve tehditleri de ortadan kaldırılarak istihdama olumlu katkı sağlanabilir. Adana ilinde istihdamın artırılması için işgücü niteliğinin artırılmasına yönelik mesleki eğitim kurslarının sayısının ve çeşitliliğinin artırılması, KOBİ'lerde istihdamı teşvik edici finansal politikalar uygulanması, kayıt dışı istihdamın etkin denetiminin sağlanması ve ilçeler arası gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yönelik altyapı ve inşaat projelerine öncelik verilmesi gibi politikalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing employment and preventing unemployment are among the most important political problems, especially for developing countries. There are many reasons for unemployment, such as applied faulty and unsuccessful economic policies, population growth faster than economic growth rates, irregular migration mobility, automation systems and technological developments, inter-regional development differences, high labor costs, high tax burdens on employees, and the implementation of a low exchange rate policy that increases imports. The fact that passive employment policies implemented in Turkey in the past years did not have the expected impact on employment brought active employment policy practices to the fore. In this context, İŞKUR implements on-the-job training programs, vocational training courses, workforce training courses, training programs that increase employees' knowledge and skill levels, policies for women's employment, and active employment policies for the employment of disabled, convicts, and young people. The aim of this study is to evaluate the employment policies implemented to increase employment and reduce unemployment in Adana province. Adana province has been chosen because it is one of the cities with high employment capacity due to its large agricultural areas, its high potential in industry and service sector, its young and dynamic population with high labour force potential, its geopolitical position in terms of trade, its important highways and railways. According to the results of the SWOT analysis of employment in Adana, Adana province has many strengths and opportunities in terms of increasing its employment capacity. Additionally, the weaknesses can be strengthened through central government policies, and threats can be mitigated to positively impact employment. To increase employment in Adana, it is recommended to enhance the quality of the workforce through increasing the number and variety of vocational training courses, implement financial policies that incentivize employment in SMEs, ensure effective monitoring of informal employment, and prioritize infrastructure and construction projects aimed at reducing development disparities between districts.