Yara iyileşmesinde kaz yağının büyüme faktörleri (TGF-β ve FGF) üzerine etkileri
Effects of goose fat on growth factors (TGF-β and FGF) in wound healing
  1. Tez No: 869984
  2. Yazar: GİZEM İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KORAL TAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Yara, Yara İyileşmesi, TGF- β1 ve FGF-2, İmmünohistokimya, Kaz Yağı, Deri, Wound, Wound Healing, TGF-β1 and FGF-2, Immunohistochemistry, Goose Fat, Skin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada kaz yağı materyalinin insizyonel yara iyileşmesindeki etkinliği ve büyüme faktörleri TGF- β1 ve FGF-2 üzerine etkinliğinin immünohistokimyasal yöntem ile araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla erişkin dönemde 48 adet dişi fare 1. grup kaz yağı materyali, 2. Grup ise kontrol grubu olacak şekilde 2 gruba ayrılmıştır. Her bir gruptaki hayvanların genel anestezi eşliğinde sırt bölgesinde 1-1.5 cm uzunluğunda tam katmanlı deri insizyonu oluşturulmuştur.1. grupta her gün insizyon bölgesine topikal kaz yağı materyali 2x1 uygulanmış ve bakımları yapılmıştır. 2. grupta herhangi bir materyal kullanmadan bakımları yapılmıştır. Çalışmanın 1., 3,. 7., ve 14. günlerinde, deney grubundan 6 ve kontrol grubundan 6 canlıya ötanazi uygulayarak doku örnekleri alınmıştır. Kaz yağının insizyon bölgesindeki iyileşmeye etkisini ve alınan doku örneklerini histolojik olarak incelemek için Triple ve PAS boyama yöntemi kullanılıp immünohistokimyasal olarak inceleyebilmek için de büyüme faktörleri TGF- β1 ve FGF-2 üzerindeki etkileri immünohistokimyasal yöntem ile değerlendirilmiştir. Yapılan histolojik incelemelerde deney ve kontrol grubuna ait farklı bulgulara rastlanmıştır. Kontrol grubunda en hızlı iyileşmenin 3 ile 7. günler arasında olduğu, deneme grubunda ise en hızlı iyileşmenin 7 ile 14. günler arasında gerçekleştiği belirlendi. Her iki grupta da 14 gün sonunda yara iyileşmesinin benzer düzeyde olduğu tespit edildi. Yapılan immünohistokimyasal incelemelerde FGF-2immunoreaktivitesi yönünden her iki grupta da reaksiyonun tüm günlerde benzer şekilde lokalize olduğu, her iki grupta da immunoreaktivitenin 1. günden başlayarak 7. güne kadar benzer şekilde kademeli artış gösterip, 7. günde en yüksek seviyeye ulaştığı belirlendi. 14. günde ise her iki grupta da 7. güne kıyasla immunoreaktivitede azalma görülürken, 14. günde görülen immunoreaktivitenin, deneme grubunda reaksiyon şiddeti yönünden daha fazla olduğu tespit edildi. TGF-β1 immunoreaktivitesi yönünden her iki grupta da reaksiyonun tüm günlerde benzer şekilde lokalize olduğu, her iki grupta da immunoreaktivitenin 1. günden başlayarak 3. güne kadar benzer şekilde artış gösterdiği izlendi. Her iki grupta da 7. günde, 3. güne kıyasla immunoreaktivitede azalma görülürken, 7. günde deneme grubunda görülen reaksiyonun kontrol grubuna göre daha fazla olduğu belirlendi. 14. günde ise her iki grupta da immunoreaktivitede azalmanın görüldüğü, gruplar arasında belirgin bir farkın olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effectiveness of goose fat material in incisional wound healing and its effectiveness on growth factors TGF-β1 and FGF-2 by immunohistochemical method. For this purpose, 48 adult female mice were divided into 2 groups, the 1st group being the goose fat material and the 2nd group being the control group. A 1-1.5 cm long full-layer skin incision was created on the back of the animals in each group under general anesthesia. In the 1st group, topical goose fat material 2 x 1 was applied to the incision area every day and they were cared for. In the 2nd group, they were cared for without using any material. 1., 3, of the study. On the 7th and 14th days, 6 animals from the experimental group and 6 animals from the control group were euthanized and tissue samples were taken. Triple and PAS staining methods were used to examine the effect of goose fat on the healing of the incision area and the tissue samples taken histologically, and to examine it immunohistochemically, its effects on the growth factors TGF-β1 and FGF-2 were evaluated by the immunohistochemical method. In the histological examinations, different findings were found for the experimental and control groups. It was determined that the fastest recovery in the control group occurred between the 3rd and 7th days, and in the experimental group, the fastest recovery occurred between the 7th and 14th days. It was determined that wound healing was at a similar level in both groups after 14 days. In the immunohistochemical examinations, it was determined that the reaction in terms of FGF-2 immunoreactivity was localized similarly on all days in both groups, and that the immunoreactivity in both groups showed a similar gradual increase starting from the 1st day until the 7th day and reached the highest level on the 7th day. While there was a decrease in immunoreactivity on the 14th day in both groups compared to the 7th day, it was determined that the immunoreactivity observed on the 14th day was higher in the experimental group in terms of reaction severity. In terms of TGF-β1 immunoreactivity, it was observed that the reaction was similarly localized on all days in both groups, and the immunoreactivity increased similarly in both groups, starting from the 1st day until the 3rd day. While there was a decrease in immunoreactivity on the 7th day in both groups compared to the 3rd day, it was determine that the reaction seen in the experimental group on the 7th day was higher than the control group. On the 14th day, it was determined that there was a decrease in immunoreactivity in both groups and there was no significant difference between the groups.