Hemşirelerin nanoteknolojiye ilişkin bilgilerinin belirlenmesi
Determining nurses' knowledge regarding nanotechnology
  1. Tez No: 869985
  2. Yazar: ŞİFANUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KAVURMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, bilgi, hemşirelik, nanoteknoloji, nanotıp, Care, knowledge, nursing, nanotechnology, nanomedicine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin nanoteknolojiye ilişkin bilgilerinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türdeki araştırma Ocak 2023 – Ocak 2024 ta-rihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde çalışan hemşireler ile yürü-tülmüştür (N=930). Araştırma, örneklemine %95 güven aralığında, ±%5 örnekleme hatası ile araştırmaya alınma kriterlerine uyan 272 hemşire dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında, literatür bilgilerine dayanılarak araştırmacı tarafından hemşirelerinnanoteknolojiye ilişkin bilgilerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonucundan elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile tanımlayıcı istatistiksel testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre hemşirelerin, yaş ortalamaları 28.68±6.194, %68.8'i kadın ve %55.1'i bekardır. Hemşirelerin %66.9'u hemşirelik fakültesi/yüksekokulu mezunu, % 27.2'si cerrahi kliniklerde çalışmakta ve %62.9'unun çalışma süreleri 1-5 yıldır. Hemşirelerin nanoteknoloji hakkındaki bilgileri incelendi-ğinde, %51.8'inin nanoteknolojinin sağlık alanında kullanımına ilişkin kısmen bilgi sahibi olduğu ve %50.3'ünün çalıştıkları hastanede nanoteknolojinin kullanılmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin %50'sinin nanoteknolojinin daha uzun süreli ağrı kontrolü sağladığını, %47.4'ünün yara bakımı ve tedavisinin süresini kısalttığını belirttikleri sap-tanmıştır. Hemşirelerin %42.6'sının nanoteknolojik ilaçların insan vücuduna etkilerini bilmedikleri tespit edilmiştir. Hemşirelerin %46.3'ü nanoteknolojik ürünlerin hemşireliği ilgilendiren bir yenilik olduğunu ve %47.1'i hemşirelerin nanoteknolojik uygulamalardan haberdar olması gerektiğini düşünmektedir. Hemşirelerin nanoteknolojinin sağlık alanında risklerine ilişkin görüşleri incelendiğinde %25.4'ünün nanopartiküllerin toksik etki gücü olduğunu düşündüğü saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin nanoteknolojinin sağlık alanında kullanımı ve riskleri ile ilgili bilgilerinin yeterli olmadığı ve hemşirelerin yarısından fazlasının nanoteknolojik ürün kullanımında hemşirenin sorumluluklarını bilmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:This study was conducted to determine nurses' knowledge of nanotechnology. Materials and Methods:The descriptive study was conducted with nurses working at Atatürk University Research Hospital between January 2023 and January 2024 (N=930). The research sample included 272 nurses who met the inclusion criteria with a 95% confidence interval and ±5% sampling error. In collecting data, a survey form prepared by the researcher based on literature information was used to determine nurses' knowledge of nanotechnology. The data obtained from the research results were analyzed using descriptive statistical tests with the SPSS 22 package program. Results:According to the research results, the average age of the nurses is 28.68±6.194, 68.8% are women and 55.1% are single. 66.9% of the nurses are graduates of nursing faculty/college, 27.2% work in surgical clinics and 62.9% have been working for 1-5 years. When nurses' knowledge about nanotechnology was examined, it was determined that 51.8% had partial knowledge about the use of nanotechnology in the field of health and 50.3% did not use nanotechnology in the hospital where they worked. It was found that 50% of the nurses stated that nanotechnology provided longer-term pain control, and 47.4% stated that it shortened the duration of wound care and treatment. It was determined that 42.6% of nurses did not know the effects of nanotechnological drugs on the human body. 46.3% of nurses think that nanotechnological products are an innovation that concerns nursing and 47.1% think that nurses should be aware of nanotechnological applications. When nurses' opinions about the risks of nanotechnology in the field of health were examined, it was found that 25.4% thought that nanoparticles had a toxic effect. Conclusion:As a result of the research, it was determined that nurses' knowledge about the use and risks of nanotechnology in the field of health is not sufficient and more than half of the nurses do not know the responsibilities of nurses in the use of nanotechnological products.