Farklı kaynaklardan elde edilen mezenkimal kök hücrelerin diyabetik yara iyileşmesine etkisi
The effect of mesenchymal stem cells obtained from different sources on diabetic wound healing
  1. Tez No: 870070
  2. Yazar: SERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal Kök Hücre, Diyabetik Yara, Dental Pulpa Kök Hücre, Adipoz Kök Hücre, Yara İyileşmesi, Mesenchymal Stem Cell, Diabetic Wound, dental Pulp Stem Cell, Adipose Stem Cell, Wound Healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kök Hücre Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Mezenkimal kök hücreler (MKH) deri yara iyileşmesinde etkili bir yöntem olarak gelişmeye devam etmektedir. Kök hücrelerin elde etme kolaylığı, düşük immünojenisite gibi diğer özellikleri, doğal yara iyileşmesi fizyolojisindeki nihai rolleriyle birlikte onlara rasyonel, güvenli ve aynı zamanda efektif bir terapötik yaklaşım getirmektedir. Bu çalışmada dental pulpa ve yağ dokudan elde edilen mezenkimal kök hücrelerin deneysel olarak sıçanlarda oluşturulan diyabetik ayak iyileşmesine ve TNF alfa, IL-1,IL-6 ve IL-10 ekspresyonuna etkisi karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Çalışmada 24 adet erkek sıçan kullanıldı. Sıçanların 6 tanesi kontrol olarak kullanıldı. Tek doz 55 mg/kg intraperitoneal streptozotosin uygulaması ile 18 sıçanda diyabet oluşturuldu. Tüm sıçanların ayaklarında 5 mm çapında skar alanları oluşturuldu. 18 sıçanın 6 tanesi diyabetik kontrol olarak kullanılırken 6 tanesine 1x 106 dental pulpa kökenli mezenkimal kök hücre 6 tanesine 1x106 yağ doku kökenli mezenkimal kök hücre lokal olarak uygulandı. Sıçanlar kök hücre uygulamasını takiben 10. Günde sakrifiye edilerek deri dokuları alındı. Deri dokusunda kök hücrelerin proinflamatuar sitokinlerden TNF alfa, IL-1 ve IL-6, anti-inflamatuar sitokinlerden IL-10 ekspresyonuna etkisi immunohistokimyasal olarak incelendi. Kök hücre uygulaması yapılan gruplarda yara iyileşmesinin tedavi görmeyen gruba göre daha iyi olduğu tespit edildi. Mezenkimal kök hücre uygulamasının IL-1 ekspresyonunu azaltırken IL-10 ekspresyonunu artırdığı bulundu. Histokimyasal ve immunohistokimyasal bulgularımız yara iyileşmesi açısından dental pulpa ve yağ doku kök hücreleri arasında fark olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Mesenchymal stem cells (MSCs) continue to evolve as an effective method for skin wound healing. The ease of acquisition, low immunogenicity and other characteristics of stem cells, together with their ultimate role in the physiology of natural wound healing, make them a rational, safe and at the same time effective therapeutic approach. In this study, the effects of mesenchymal stem cells derived from dental pulp and adipose tissue on diabetic foot healing and TNF alpha, IL-1, IL-6 and IL-10 expression in rats were comparatively investigated. 24 male rats were used in the study. Six of the rats were used as control. Diabetes was induced in 18 rats with a single dose of 55 mg/kg intraperitoneal streptozotocin administration. Scar areas with a diameter of 5 mm were formed on the feet of all rats. While 6 of 18 rats were used as diabetic control, 1x 106 dental pulp derived mesenchymal stem cells were applied locally to 6 rats and 1x 106 adipose tissue derived mesenchymal stem cells were applied locally to 6 rats. Rats were sacrificed on the 10th day after stem cell administration and skin tissues were removed. The effects of stem cells on the expression of pro-inflammatory cytokines TNF alpha, IL-1 and IL-6 and anti-inflammatory cytokines IL-10 were analysed immunohistochemically. Wound healing was found to be better in the stem cell treated groups compared to the untreated group. Mesenchymal stem cell application was found to decrease IL-1 expression and increase IL-10 expression. Our histochemical and immunohistochemical findings showed that there was no difference between dental pulp and adipose tissue stem cells in terms of wound healing.