İbn Kudâme'nin el-Muğnî isimli eserinin nikah bölümünde yer alan Hanefî görüşlerin tahkik ve tahlili
Investigation and analysis of the Hanafi opinions in the book of Ibn Qudamah called al-Mughni on the marriage section
  1. Tez No: 870113
  2. Yazar: REZAN SAFİ ALSEBAİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERVİŞ DOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm hukuku, nikâh, İbn Kudâme, el-Muğni, Hanefi, Hanbeli, İslamic law, marriage, Ibn Qudamah, el-Mughni, Hanafi, Hanbali
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hanbelî fakihi olan İbn Kudâme (ö.620/1223) Hanbelî mezhebinin temel eserlerinden el-Muğnî'nin müellifidir. Bu kapsamlı eser fıkhî alanda mezheplerarası karşılaştırmalı bir eser konumundadır. Hanbelî mezhebi görüşleri yanında diğer mezheplerin muvafık ve muhalif görüşlerine de bu eserde yer verilmektedir. Onun aktardığı görüşlerden bir kısmı da Hanefî mezhebine ait görüşlerdir. Bu araştırmada el-Muğnî'nin nikâh bölümündeki Hanefî mezhebine ait görüşlerin tespit ve tahkiki yapılmaktadır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, amacı, kaynakları ve sınırlıklarını ele alınmakta, birinci bölümde de İbn Kudâme'nin hayatı ve ilmi kişiliğine dair bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde ise el-Muğnî'deki nikâh babında Hanefilere atfedilen görüşlerin tespiti ve tahkiki yapılmaktadır. Bu kısımda Hanefi âlimlere yapılan atıflar toplamı yaklaşık 127'dir. Bu atfedilen görüşler Hanefi kaynakları ile karşılaştırılmış ve bu konuda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ibn Kudame, a Hanbali scholar, is one of the works of fiqh in al-Mughni. This work is considered comparative among fiqh sects. He conveys views of other sects that are compatible and opposed to the views of the Hanbali sect. The views he conveyed are those of the Hanafi sect. In this research, the opinions of the Hanafi sect in the marriage section are determined and investigated. The study consists of an introduction and two parts. The introduction section discusses the importance, purpose, resources and limitations of the research. In the first part, the life and personality of Ibn Kudame are given. In the second part, the opinions referred to the Hanafis regarding the marriage in al-Mughni are identified and investigated. The total of references to Hanafi scholars in this section is approximately 127 references. This attributed view is examined in Hanafi sources.