İş tatmininin örgütsel muhalefet ile arasındaki ilişkide duygusal bulaşmanın aracılık rolü: Kayseri ili örneği
The mediating role of emotional contagion in the relationship between job satisfaction and organizational dissent: The case of Kayseri province
  1. Tez No: 870116
  2. Yazar: FATMA BETÜL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Muhalefet, Duygusal Bulaşma, Job Satisfaction, Organizational Dissent, Emotional Contagion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş tatmininin örgütsel muhalefet ile arasındaki ilişkide duygusal bulaşmanın aracılık rolünü belirlemektir. İş tatmini olması durumunun örgütsel muhalefeti nasıl etkilediği, duygusal bulaşmanın bu ilişkideki rolü anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu sebeple bu çalışmanın, insan kaynakları yönetimi bakış açısından iş tatmininin önemine, örgütsel muhalefetin örgütteki işleyişinin anlaşılmasına ve duygusal bulaşmanın etkilerinin anlaşılmasına katkı sunması amaçlanmştır. Araştırmada iş tatmini bağımsız değişken, örgütsel muhalefet bağımlı değişken ve duygusal bulaşma aracı değişken rolündedir. Çalışmada amaçlı örnekleme metoduyla 400 kişiye anket paylaşılmış ve dönüşler alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre iş tatmini ile örgütsel muhalefet arasında duygusal bulaşmanın kısmi aracılık rolü bulunmaktadır. İş tatmini ve örgütsel muhalefet, örgütsel muhalefet ve duygusal bulaşma, iş tatmini ve duygusal bulaşma arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca iş tatmininin örgütsel muhalefet üzerinde, duygusal bulaşmanın örgütsel muhalefet üzerinde, iş tatmininin duygusal bulaşma üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the mediating role of emotional contagion in the relationship between job satisfaction and organizational dissent. It is aimed to understand how job satisfaction affects organizational dissent and what is the role of emotional contagion in this relationship. Therefore, this study is intended to contribute to the importance of job satisfaction from a human resource management perspective, to understanding the functioning of organizational dissent in the organization and to understanding the effects of emotional contagion. In this study, job satisfaction is the independent variable, organizational dissent is the dependent variable and emotional contagion is the mediating variable. Additionally, in the study, the questionnaire was shared with 400 people with the purposive sampling method and returns were received. According to the results of the analysis, emotional contagion has a partial mediating role between job satisfaction and organizational dissent. Furthermore, there is a significant positive relationship between job satisfaction and organizational dissent, organizational dissent and emotional contagion, job satisfaction and emotional contagion. Moreover, job satisfaction has a significant effect on organizational dissent, emotional contagion has a significant effect on organizational dissent and job satisfaction has a significant effect on emotional contagion.