Masal anlatıcılığı uygulamalarının değer analizi yaklaşımı çerçevesinde incelenmesi
Examination of fairy tale narration applications within the framework of value analysis approach
  1. Tez No: 870144
  2. Yazar: DERYA ARİTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değer analizi yaklaşımı, masal, masal anlatıcılığı uygulamaları, Value, value analysis approach, fairy tale, fairy tale narration applications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin amacı, dijital ortamdaki masal anlatıcılığı uygulamalarını değer analizi yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın evreni MEB ÖYGM Anadolu masalları resmi Youtube sayfasıdır. Bu kanalda“Masal Öğretmenler”başlığı altında masal anlatıcılığı eğitimi almış öğretmenlerin masal anlatıcılığı uygulamaları tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Seçilen elli iki masal, değer analizi yaklaşımının basamaklarından hareketle belirlenen ana temalar doğrultusunda incelenmiştir. Ana temalar doğrultusunda incelenen uygulamalarda değer analizi basamaklarının bulunma durumu“Var/Yok”şeklinde tespit edilmiştir.“Var”cevabının en çok alındığı masallar değer analizi yaklaşımına uygun bulunarak belirlenen temalar doğrultusunda ana değere ulaşmak amacıyla basamaklar altında incelenmiştir. Sonuç olarak on yedi masalın değer analizi yaklaşımına uygun olduğu tespit edilmiştir. Beş masalın değer analizi yaklaşımının hiçbir basamağını taşımadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine fairy tale narration applications in the digital environment within the framework of the value analysis approach. The document analysis technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. The universe of the study is the official YouTube page of MEB ÖYGM Anatolian tales. Teachers who received fairy tale narration training under the title of fairy tale teachers on this channel were selected by random sampling method. Fifty-two selected tales were examined in accordance with the main themes determined based on the steps of the value analysis approach. It was determined whether the value analysis steps were present or not in the applications examined in accordance with the main themes. The tales that received the most“present”answers were examined under the steps in order to reach the main value in line with the themes determined to be suitable for the value analysis approach. As a result, it was determined that seventeen tales were suitable for the value analysis approach. It was observed that five tales did not carry any of the steps of the value analysis approach.