Argümantasyon tabanlı etkinliklerin özel yetenekli öğrencilerin bilimsel argümantasyon becerilerine, sorgulayıcı öğrenme becerileri algılarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisi
The impact of argumentation-centered tasks on the scientific argumentation skills, inquiry-based learning skill perceptions, and critical thinking skills of gifted students
  1. Tez No: 870145
  2. Yazar: ÇAĞLA KAPTAN DUYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ERÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli öğrenciler argümantasyon, sorgulayıcı öğrenme, eleştirel düşünme, Giftedness, argumentation, inquiry based learning, critical thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma argümantasyon tabanlı etkinliklerin özel yetenekli öğrencilerin bilimsel argümantasyon becerilerine, sorgulayıcı öğrenme becerileri algılarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada zayıf deneysel desenlerden tek gruplu ön test son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 yılının ikinci döneminde, İstanbul ilinde bir Bilim ve Sanat Merkezi'nde (Bilsem) gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, ÖYG (Özel Yetenekleri Geliştirme) Biyoloji dersini seçerek alan 37 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Bilimsel Argümantasyonu Testi, Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algısı Ölçeği ve Eleştirel Düşünme Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. ÖYG Biyoloji dersinde gerçekleşen çalışma, ön test uygulamasından sonra araştırmacı tarafından altı hafta boyunca ve toplam 12 ders saati olacak şekilde argümantasyon tabanlı etkinliklerle gerçekleştirilmiştir. Osmos, plazmoliz ve deplazmoliz, simbiyotik ilişkiler, 3D Bio yazıcılarla canlı doku ve organ üretimi ve klonlama konularında argümantasyon tabanlı etkinlikler hazırlanmıştır. Etkinliklerin sonunda test ve ölçeklerin son test uygulaması yapılmıştır. Verilerin analizinde Bilimsel Argümantasyon Testi normal dağılım göstermediği için Wilcoxon İşaretli Sıralar testi, Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algısı Ölçeği ve Eleştirel Düşünme Ölçeği normal dağılım gösterdiği için bağımlı (ilişkili) gruplar t-testi kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda argümantasyon tabanlı etkinliklerin özel yetenekli öğrencilerin bilimsel argümantasyon becerilerinde son test lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu fakat sorgulayıcı öğrenme algılarına ve eleştirel düşünme becerilerine istatistiksel olarak son test lehine anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the impact of activities centered around argumentation on the scientific argumentation proficiency, perceptions of inquiry-based learning skill, and critical thinking abilities of gifted students. The research employed a single-group pre-test post-test quasi-experimental design, which is considered a weaker experimental design. The study was conducted during the second semester of the 2022-2023 academic year at a Science and Arts Center (Bilsem) in Istanbul. The research sample comprised 37 voluntary students who had elected to participate in the Special Abilities (Development of Special Abilities) Biology course. Data was collected using the Scientific Argumentation Test, Inquiry Learning Skills Perception Scale, and Critical Thinking Scale. Over a period of six weeks and totalling 12 class hours, the instructor of the ÖYG Biology course engaged in activities based on argumentation following the pre-test. These activities included topics like osmosis, plasmolysis and deplasmolysis, symbiotic relationships, generating living tissue and organs using 3D-bioprinters, and cloning. At the conclusion of the activities, post-tests were conducted using the aforementioned tests and scales. In the data analysis, the Wilcoxon Signed Ranks test was used for the Scientific Argumentation Test due to its non-normal distribution, while the dependent (related) groups t-test was used for the Inquiry Learning Skills Perception Scale and the Critical Thinking Scale, both of which exhibited normal distributions. The analysis of the data revealed that the argumentation-based activities led to statistically significant improvement in the scientific argumentation levels of gifted students as evidenced by the post-test results. However, there was no statistically significant difference favoring the post-test in their perceptions of inquiry-based learning and critical thinking skills.