Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarda müziğin terapötik etkisi
Therapeutic influence of music on kids who need special education
- Tez No: 870146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY AKDAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Engelliler, müzik eğitimi, engelliler ve müzik eğitimi, zihinsel engelliler, işitme engelliler
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Müzik hayatın hemen her alanında insanların hayatına eşlik etmiş ve artık neredeyse hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu kalite şüphesiz müziğin insanlara dokunma, onları etkileme ve hızla başka boyutlara taşıma yeteneğine dayanmaktadır. Yüzyıllar boyunca müzik farklı ülke ve kültürlere girmiş, tedavi aracı olarak kullanılmış ve bazı durumlarda dil farklılıklarından dolayı anlaşılamasa da duygu ve duygularıyla başlı başına evrenselleşmiş bir yapıya kavuşmuştur. Bu araştırmanın amacı müzik eğitiminin özel eğitim ihtiyacı olan çocukların gelişimsel özelliklerine etkisini incelemektir. Müzik eğitimi, özel eğitim ihtiyacı olan çocukların sosyalleşmesine ve kendini motive etmesine, el ve göz koordinasyonu becerilerini geliştirmesine, grup içinde yer bulmasına, işbirlikçi öğrenme yoluyla sorunlarını çözmesine ve bilişsel, duyuşsal, zihinsel, dilsel ve psikomotor gelişimlerinin gelişmesine, bilgiyi bütünleştirmesine yardımcı olur ve yaşamlarına kazandırdıkları gelişim, çevresine duyarlı ve ilgilenen insanlar yetiştirmektir. Sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı ve özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarda müzik eğitiminin önemli bir boyutunu göstermektedir. Betimsel modele dayalı nitel bir çalışma olan bu araştırma, müzik eğitiminin çeşitli engel gruplarına yönelik gelişimsel katkılarını ele almaktadır. Maalesef ülkemizde müzik eğitimi ve özel eğitim kavramına ilişkin çalışmaların az olması, bu alana yeni bir katkı sağlayabilmesi açısından bu araştırmayı değerli kılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın literatüre ve sonraki çalışmalara ışık tutması umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Music has accompanied people's lives in almost every aspect of life and has now become almost an integral part of their lives. This quality is undoubtedly based on music's ability to touch people, influence them and quickly transport them to other dimensions. Over the centuries, music has entered different countries and cultures, has been used as a treatment tool, and in some cases, although it cannot be understood due to language differences, it has become a universal structure with its emotions and feelings. The purpose of this research is to examine the effect of music education on the developmental characteristics of children with special education needs. Music education helps children with special education needs to socialize and motivate themselves, develop hand and eye coordination skills, find a place in a group, solve their problems through collaborative learning, improve their cognitive, affective, mental, linguistic and psychomotor development, integrate knowledge into their lives. The development they provide is to raise people who are sensitive and interested in their environment. It contributes to the development of a sense of responsibility and shows an important dimension of music education in children with special education needs. This research, which is a qualitative study based on a descriptive model, addresses the developmental contributions of music education for various disability groups. Unfortunately, the lack of studies on the concept of music education and special education in our country makes this research valuable in terms of making a new contribution to this field. In this context, it is hopeful that the study sheds light on the literature and future studies.