Acil servis başvurusunda ciddi hiponatremi saptanan kalp yetersizliği bulunan hastaların klinik seyrine ve prognozuna etki eden faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors affecting the clinical course and prognosis of patients with heart failure with severe hyponatremia detected at the admission to the emergency service
- Tez No: 870212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, Kalp yetersizliği, Hyponatremia, Heart failure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Kalp yetersizliğine sekonder gelişen hiponatremi, hastaneye yatışları ve ölüm riskini artırmaktadır. Hızlı tanı ve etkili tedavi, hastaların prognozu için oldukça önemlidir. Çalışmamızda acil servis başvurusunda şiddetli hiponatremi saptanan kalp yetersizliği bulunan hastaların klinik seyrine ve prognozuna etki eden faktörleri araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak tasarlandı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servisine 14/03/2019 tarihi ile 12/09/2023 tarihi arasında şiddetli hiponatremi ile başvuran kalp yetersizliği bulunan 173 hasta dahil edildi. Şiddetli hiponatremi için serum sodyum düzeyi 125 mEq/L'nin altı olarak kabul edildi. Hastalara ait tıbbi bilgilere hastane bilgi işlem veritabanından ulaşıldı. Primer sonlanım noktası hiponatreminin şiddeti ile herhangi bir sebeple olan 1 yıllık mortalitenin ilişkisi olarak belirlenirken sekonder sonlanım noktaları hiponatreminin şiddeti ve 6., 12., 24., 48., 72. saatlerde sodyum düzeltme hızı ile herhangi bir nedenle olan 3 ay içerisinde rehospitalizasyon, uzamış yatış, 2. ve 3. basamak yoğun bakım ünitesi yatışı, hipoksinin ilişkisi olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 173 hastanın median başvuru yaşı 76,5 iken hastaların %57,8'i kadındı. Median Charlson komorbidite indeksi (CCI) skoru 3,0'tü. Semptomlar halsizlik (%30,1), bulantı (%28,9), bilinç değişikliği (%17,9), kusma (%15,6), baş ağrısı (%7,5), denge kaybı/düşme/senkop (%4), nöbet (%2,3) idi. 76 hastanın EF verisine ulaşılırken bunlardan 29'u (%38.2) düşük EF'li kalp yetersizliği (DEFKY) sınırları içerisindeydi. 14 günü aşan uzamış yatışı olan hasta sayısı 57 (%32.9), yoğun bakım yatışı olan hasta sayısı 106 (%91.3), hipoksisi olan hasta sayısı 102 (%59.0), üç ay içinde tekrar hastane yatışı olan hasta sayısı 31 (%17.9), hastane içi mortalitesi olan hasta sayısı 48 (%27.7) ve bir yıllık mortalitesi olan hasta sayısı 94 (%54.3) olarak tespit edildi. Hastaların hiçbirinde osmotik demiyelinizasyon sendromu (ODS) görülmedi. Üre yüksekliği, albumin düşüklüğü, NT-pro BNP yüksekliğinin hastane içi mortaliteyi istatistiksel olarak anlamlı biçimde artırdığı saptandı. Üre yüksekliğinin ve albumin düşüklüğünün 1 yıllık mortaliteyi ve yoğun bakım yatış sıklığını artırdığı saptandı. Hastalarda hipoksi gelişmesiyle üre ve ix NT-proBNP yüksekliği ilişkili olduğu saptandı. Yapılan çok değişkenli regresyon analizlerinde albumin düşüklüğü tüm nedenlere bağlı hastane içi mortalite, 1 yıllık mortalite ve yoğun bakım yatış sıklığını göstermede bağımsız bir prediktör olarak saptandı. Albumin ve ürenin ROC analizinde 1 yıllık mortaliteyi predikte ettiği gösterildi. Sonuç: Şiddetli hiponatremi saptanan kalp yetersizliği bulunan hastalarda hiponatreminin şiddeti ile 1 yıllık mortalite arasında korelasyon saptanmamıştır. Şiddetli hiponatremi saptanan kalp yetersizliği bulunan hastalarda başvuru serum sodyum değeri ve 6., 12., 24., 48., 72. saatlerde serum sodyum düzeltme hızları tüm nedenlere bağlı uzamış hastane yatışı, hastane içi mortalite, yoğun bakım yatış sıklığı ve 3 ay içerisinde tekrar hastaneye yatış sıklığı için bağımsız bir prediktör olarak saptanmamıştır. 35,0 mg/dl ve altındaki albumin değerinin tüm nedenlere bağlı 1 yıllık mortalitenin prediktörü olduğu saptanmıştır. Albuminin hastane içi mortalite ve yoğun bakım yatış sıklığını göstermede bağımsız bir prediktör olduğu saptanmıştır. 92,0 g/L'nin üzerindeki üre değerinin 1 yıllık mortaliteyi göstermede bağımsız bir prediktör olduğu saptanmıştır. Albumin ve ürenin 1 yıllık mortaliteyi predikte etmede ters korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Şiddetli hiponatremi kalp yetersizliği bulunan hastalarda kadınlarda ve yaşlılarda daha sık saptanmıştır. Tüm nedenlere bağlı 1 yıllık mortalite %54,3 saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hyponatremia secondary to heart failure exacerbates hospital admissions and increases the risk of death. Rapid diagnosis and effective treatment are crucial for the prognosis of patients. In our study, we investigated the factors influencing the clinical course and prognosis of patients with severe hyponatremia presenting to the emergency department with heart failure. Materials and Methods: Our study was designed retrospectively. 173 patients with heart failure who applied to Ankara Bilkent City Hospital Emergency Service with severe hyponatremia between 14/03/2019 and 12/09/2023 were included. Serum sodium level was considered below 125 mEq/L for severe hyponatremia. Medical information about the patients was accessed from the hospital IT database. The primary endpoint was determined as the relationship between the severity of hyponatremia and 1-year mortality from any cause, while the secondary endpoints were the severity of hyponatremia and the rate of sodium correction at 6th, 12th, 24th, 48th, 72nd hours and rehospitalization within 3 months from any cause. Prolonged hospitalization, 2nd and 3rd level intensive care unit admission were determined as the relationship between hypoxia. Results: Of the 173 patients included in the study, the age at presentation was 76.5 years and 57.8% of the patients were women. median Charlson comorbidity index (CCI) score was 3.0. Symptoms include fatigue (30.1%), nausea (28.9%), change in consciousness (17.9%), vomiting (15.6%), headache (7.5%), loss of balance/fall/ syncope (4%), seizure (2.3%). While the EF data of 76 patients were available, 29 of them (38.2 %) were within the limits of low EF heart failure. The number of patients with prolonged hospitalization exceeding 14 days is 57 (32.9 %), the number of patients with intensive care admission is 106 (91.3%), the number of patients with hypoxia is 102 (59.0%), the number of patients with rehospitalization within three months is 31 (17.9%). The number of patients with in-hospital mortality was 48 (27.7%) and the number of patients with one-year mortality was 94 (54.3%). In none of the patients osmotic demyelination syndrome was not observed. It was determined that high urea, low albumin, and high NT- pro BNP increased in-hospital xi mortality. It was determined that high urea and low albumin increased 1-year mortality and the frequency of intensive care hospitalization. It was determined that hypoxia development in patients was associated with high levels of urea and NT- proBNP. In multivariate regression analyses, low albumin level was found to be an independent predictor of all-cause in-hospital mortality, 1-year mortality, and the frequency of intensive care hospitalization. 1-year mortality in ROC analysis of albumin and urea has been shown to predict. Conclusion: No correlation was found between the severity of hyponatremia and 1-year mortality in patients with heart failure with severe hyponatremia. In patients with heart failure with severe hyponatremia, serum sodium levels at admission and serum sodium correction rates at 6th, 12th, 24th, 48th and 72nd hours are associated with prolonged hospitalization due to all causes, in-hospital mortality, frequency of intensive care admission and risk of intensive care unit admission within 3 months. It has not been found to be an independent predictor of the frequency of rehospitalization. Albumin value of 35.0 mg/ dl and below is associated with 1-year mortality from all causes. It was found to be a predictor. It has been determined that albumin is an independent predictor of in-hospital mortality and the frequency of intensive care unit admission. A urea value above 92.0 g/ L was found to be an independent predictor of 1-year mortality. Albumin and urea predict 1-year mortality It was found to show an inverse correlation in prediction. Severe hyponatremia was detected more frequently in women and the elderly in patients with heart failure. All-cause 1-year mortality was found to be 54.3%.