Tirozin kinaz inhibitörü kullanan kronik myeloid lösemi tanılı hastalarda tedavi etkinliği ve yan etki değerlendirmesi
Using tyrozine kinase inhibitors in patients diagnosed with chronic myeloid leukemia treatment effectiveness and side effect assessment
- Tez No: 870217
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÇENELİ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
 - Anahtar Kelimeler: Kronik miyeloid lösemi, tedavi, yan etki, 2. Basamak, 3. Basamak, imatinib, nilotinib, dasatinib, Chronic myeloid leukaemia, treatment, side effects, 2nd line, 3rd line, imatinib, nilotinib, dasatinib
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik myeloid lösemi tanılı, tirozin kinaz inhibitörü kullanımı olan olguların klinik bulguları ile tedavi sonuçlarını retrospektif olarak değerlendirmeyi ve kliniğimizin sonuçlarını literatür ile karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Mart 1996- Temmuz 2023 tarihleri arasında Meram Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalında takip ve tedavi altında olan kronik myeloid lösemi tanılı toplam 187 hastanın verileri; retrospektif olarak hasta kayıt arşiv dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden incelendi. Verilerin analizinde IBM SPSS (v 20.0) kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamasının 50,27 olduğu, olguların 185'inin ilk sıra tedavi olarak imatinib, 1'inin IFN, 1'inin imatinib+ARA-C aldığı tespit edildi. Tedavilere yanıt kriteri olarak; tam hematolojik yanıt (THY), major moleküler yanıt (MMY), tam moleküler yanıt (TMY) kriterleri alındı. İmatinib kullanan hastalarda THY'ın 3. ayda %92,5 olduğu belirlendi. Altıncı ayda MMY'ın %29, TMY'ın %18,8 ve on sekizinci ayda MMY'ın %31, TMY'ın %46,5 olduğu görüldü. 2. basamak tedavide nilotinib kullanan hasta sayısının 24 olduğu tespit edildi. Moleküler nüks nedeniyle nilotinibe geçilenlerde MMY oranının %80, moleküler direnç nedeniyle geçilenlerde MMY oranının %85,7 olduğu belirlendi. 2.sıra tedavide nilotinib kullanılanlarda moleküler nüks oranının %41,7, moleküler direnç oranının %12,5, yan etki oranının %4,2 olduğu belirlendi. 2. basamak tedavide dasatinib kullanan hasta sayısının 53 olduğu tespit edildi. Moleküler nüks nedeniyle dasatinibe geçilenlerde MMY oranının %83,3 , moleküler direnç nedeniyle geçilenlerde MMY oranının %75,8 olduğu belirlendi. 2.sıra tedavide dasatinib kullanılanlarda moleküler nüks oranının %15,1, moleküler direnç oranının %17, yan etki oranının %47,2 olduğu belirlendi. 3.basamak tedavide nilotinib kullanan hasta sayısının 33 olduğu tespit edildi. Moleküler nüks nedeniyle nilotinibe geçilenlerde MMY oranının %75, moleküler direnç nedeniyle geçilenlerde MMY oranının %85,7 olduğu belirlendi. 3.sıra tedavide nilotinib vi kullanılanlarda moleküler nüks oranının %9,1, moleküler direnç oranının %6, yan etki oranının %21,2 olduğu belirlendi. 2.sıra tedavide nilotinibin yan etki bakımından dasatinibe kıyasla daha güvenilir olduğu, moleküler yanıtın korunması açısından bakıldığında ise dasatinibin nilotinibe kıyasla daha güvenilir olduğu saptandı. 3. basamak tedavide dasatinib kullanan hasta sayısının 10 olduğu tespit edildi. Moleküler nüks nedeniyle dasatinibe geçilenlerde MMY oranının %85,7, moleküler direnç nedeniyle geçilenlerde MMY oranının %100 (n:1) olduğu belirlendi. 3.sıra tedavide dasatinib kullanılanlarda moleküler nüks oranının %0 (n:10), moleküler direnç oranının %10, yan etki oranının %40 olduğu belirlendi Sonuç: İmatinibin 1. basamak tedavisinde ilk ilaç olması gerektiği imatinib ile takip sırasında yanıtsızlık ya da yanıt kaybı gözlenmesi halinde zaman kaybetmeden 2. kuşak TKİ tedavisine geçilmesi gerektiği fikri ağırlık kazanmıştır. 2. Basamak tedavide nilotinibin yan etki oranının dasatinibe oranla daha düşük olduğu ancak nüks ihtimalinin ise dasatinibe kıyasla daha fazla olduğu, 3. Basamak tedavide ise etki ve yan etkilerin kıyaslanmasıyla her iki tedavi arasında anlamlı farklılık olmadığı düşünülmüştür. İkinci ve üçüncü basamak tedavilerde nilotinib ve dasatinib etkinlik ve yan etkilerini kıyaslayan daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to retrospectively evaluate the clinical findings and treatment results of patients with chronic myeloid leukaemia and tyrosine kinase inhibitor use and to compare the results of our clinic with the literature. Method: The data of a total of 187 patients with chronic myeloid leukaemia who were under follow-up and treatment in Meram Medical Faculty Haematology Department between March 1996 and July 2023 were retrospectively analysed through patient record archive files and hospital information management system. IBM SPSS (v 20.0) was used for data analysis. Results: The mean age of the patients was 50.27 years, 185 patients received imatinib, 1 patient received IFN and 1 patient received imatinib+ARA-C as first-line treatment. Complete haematological response (THY), major molecular response (MMR) and complete molecular response (TMR) criteria were used as response criteria. In patients who used imatinib, THY was 92.5% at the 3rd month. At the sixth month, MMR was 29% and TMR was 18.8%, and at the 18th month, MMR was 31% and TMR was 46.5%. The number of patients who used nilotinib in 2nd line treatment was 24. The MMR rate was 80% in patients switched to nilotinib due to molecular relapse and 85.7% in patients switched due to molecular resistance. In those who used nilotinib in 2nd line treatment, molecular relapse rate was 41.7%, molecular resistance rate was 12.5%, and side effect rate was 4.2%. The number of patients using dasatinib in 2nd line treatment was 53. The MMR rate was 83.3% in patients switched to dasatinib due to molecular relapse and 75.8% in patients switched due to molecular resistance. In the 2nd line treatment with dasatinib, the molecular relapse rate was 15.1%, the molecular resistance rate was 17%, and the side effect rate was 47.2%. viii The number of patients who used nilotinib in the 3rd line treatment was 33. The MMR rate was 75% in patients switched to nilotinib due to molecular relapse and 85.7% in patients switched due to molecular resistance. In patients who received nilotinib in the 3rd line treatment, the rate of molecular relapse was 9.1%, the rate of molecular resistance was 6%, and the rate of side effects was 21.2%. The number of patients who used dasatinib in 3rd line treatment was 10. The MMR rate was 85.7% in patients switched to dasatinib due to molecular relapse and 100% (n:1) in patients switched due to molecular resistance. In the 3rd line treatment with dasatinib, molecular relapse rate was 0% (n:10), molecular resistance rate was 10%, and side effect rate was 40%. Conclusion: In the light of these findings, the idea that imatinib should be the first drug in first-line treatment, and if no response or loss of response is observed during follow- up with imatinib, 2nd generation TKI should be switched to 2nd generation TKI treatment without wasting time has gained weight. In 2nd line treatment, it was thought that the side effect rate of nilotinib was lower than dasatinib, but the possibility of relapse was higher than dasatinib, and in 3rd line treatment, it was thought that there was no significant difference between the two treatments by comparing the effects and side effects. More studies comparing the efficacy and side effects of nilotinib and dasatinib in second- and third-line treatment are needed.