İdiyopatik pulmoner fibrozis tanılı hastalarda sarkopeni birlikteliğinin yaşam kalitesi ve hastalık progresyonu ile ilişkisi
Association of sarcopenia with quality of life and progression of disease in patients with idiopathic pulmonary fibrosis
  1. Tez No: 870216
  2. Yazar: NERGİZ AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL NAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, kas kütle indeksi, sarkopeni, Idiopathic pulmonary fibrosis, muscle mass index, sarcopenia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İPF hastalarında sarkopeni sıklığını saptamak ve sarkopeni birlikteliğinin hastaların yaşam kalitesi ile hastalık progresyonuna etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza gönüllü 60 İPF tanısı olan hasta dahil edildi. Tüm hastaların sosyodemografik verileri, klinik özellikleri, boy ve kilo ölçümleri, Modified Medical Research Council (mMRC) dispne skoru kaydedildi. Sarkopeni tanısında kas gücü için el dinamometresi ve iskelet kas kütlesi ölçümü için biyoelektrik empedans analizi (BIA) kullanıldı. Hastalar sarkopenisi olan ve olmayan olarak 2 gruba ayrıldı. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde St. George's Solunum Anketi(SGRQ) uygulandı. 6 dakika yürüme testi (6DYT) yapıldı. Yürüme hızına bakıldı. Spirometri, karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO), total akciğer kapasitesi(TLC), maksimal inspiratuar basınç (MIP) ve maksimal ekspiratuar basınç (MEP) ölçümleri yapıldı. Hastalar progresif hastalık açısından değerlendirildi. Progresif hastalığı olan ve olmayanlar olarak 2 gruba ayrıldı. İPF tanılı hastalarda sarkopeni sıklığı %46,7 bulundu. Sarkopenisi olan hastalarda yaş ortalaması daha yüksek (p=0,001) ve vücut kitle indeksi (VKİ) daha düşük bulundu (p0,05). Sarkopenik olanların olmayanlara göre MIP (p=0,001) ve MEP (p0,05). Sonuç olarak, İPF hastalarında sarkopeni görülme sıklığı yüksek saptanmış olup, düşük SMI ile progresif hastalık arasında ilişki bulunmuştur. Bu nedenle İPF'li hasta takibine iskelet kas kütlesi ve sarkopeni değerlendirmesinin dahil edilmesi, progresyona erken müdahale bakımından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the frequency of sarcopenia in IPF patients and to evaluate the effect of sarcopenia on patients' quality of life and disease progression. 60 volunteer patients with IPF were included in our study. Sociodemographic data, clinical characteristics, height and weight measurements, Modified Medical Research Council (mMRC) dyspnea score were recorded. Hand dynamometer for muscle strength and bioelectrical impedance analysis (BIA) for skeletal muscle mass were used to diagnose sarcopenia. Patients were divided into 2 groups as with and without sarcopenia. St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ) was used for quality of life assessment. 6-minute walk test (6MWT) was performed. Walking speed was measured. Spirometry, carbon monoxide diffusion capacity (DLCO), total lung capacity (TLC), maximal inspiratory pressure (MIP) and maximal expiratory pressure (MEP) were measured. Patients were evaluated for progressive disease. They were divided into 2 groups as those with and without progressive disease. The prevalence of sarcopenia in patients with IPF was 46,7%. The mean age was higher (p=0,001) and body mass index (BMI) was lower (p0,05). Sarcopenic patients had lower MIP (p=0,001) and MEP (p0,05). In conclusion, the incidence of sarcopenia was found to be high in patients with IPF and a relationship was found between low SMI and progressive disease. Therefore, including skeletal muscle mass and sarcopenia assessment in the follow-up of patients with IPF would be beneficial for early intervention in progression.