Süt dişlerindeki fizyolojik kök rezorbsiyonunun kalsiyum silikat esaslı materyal ile uygulanan pulpotomi tedavisinin başarısına etkisi
The effect of physiological root resorpion in primary teeth on the success of pulpotomy treatment with calcium silicate-based material
- Tez No: 870233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YİĞİT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pulpotomy, Physiological Root Resorption, Calcium Silicate-Based Material, MTA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda, derin dentin çürüğü bulunan süt ikinci azı dişlere kalsiyum silikat esaslı materyal ile uyguladığımız pulpotomi tedavisinin başarısına, fizyolojik kök rezorbsiyonunun etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, alt süt ikinci azı dişinde derin dentin çürüğü bulunan 4-11 yaş arası 93 hasta (41 Kız, 52 Erkek) dâhil edildi. Hastalar tedavisi yapılacak süt molar dişin fizyolojik kök rezorbsiyon durumuna göre iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup 1 - Stage S) fizyolojik kök rezorbsiyonunun henüz başlamadığı (n=44), çalışma grubuna ise (Grup 2- Stage R) fizyolojik kök rezorbsiyonunun kökün 1/3'lük seviyesinde olduğu alt süt ikinci molar dişler (n=49) dahil edildi. Tedavi sonrasında kontrol randevularına çağrılan hastaların 1., 3., 6. ve 12. aylarda klinik, 6.ve 12. aylarda ise radyografik takipleri yapıldı. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Yates düzeltmesi ve Fisher's Exact testi kullanıldı ve p0,05). Çalışmamızın klinik ve radyografik sonuçlarına göre fizyolojik kök rezorbsiyonun henüz başlamadığı ve fizyolojik kök rezorbsiyonunun başladığı gruptaki (kökün 1/3 seviyesinde olan) süt molar dişlere kalsiyum silikat esaslı materyal ile uygulanan MTA pulpotomisinin benzer başarı oranları gösterdiği bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre fizyolojik kök rezorbsiyonunun pulpotomi başarısında etkili olmadığı görülmüştür. Ancak süt dişlerinde başlayan fizyolojik kök rezorbsiyonunun, uygulanan pulpotomi tedavisinin başarısına etkisini daha geniş ve uzun süreli inceleyen klinik ve histolojik çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Pulpotomi, Fizyolojik Kök Rezorbsiyonu, Kalsiyum Silikat Esaslı Materyal, MTA
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the effect of physiological root resorption on the success of pulpotomy treatment applied with calcium silicate-based material to deciduous second molars with deep dentin caries. The study included 93 patients aged 4-11 years (41 girls, 52 boys) with deep dentin caries in the lower deciduous second molar. Patients were divided into two groups based on the physiological root resorption status of the deciduous molar to be treated. The control group (Group 1 - Stage S) included teeth where physiological root resorption had not yet begun (n=44), while the study group (Group 2 - Stage R) included primary second molars with one-third level of physiological root resorption (n=49). The patients, who were called for follow-up appointments after the treatment, were followed up clinically at the 1st, 3rd, 6th and 12th months and radiographically at the 6th and 12th months.Yates correction and Fisher's Exact tests were used to compare categorical variables according to groups in statistical analysis, and p0.05). According to the clinical and radiographic results of our study, it was found that MTA pulpotomy applied with calcium silicate-based material showed similar success rates in primary molars where physiological root resorption had not yet begun and in molars with physiological root resorption at one-third level of the root. According to the results of this study, physiological root resorption was not found to have an impact on the success of pulpotomy. However, further extensive and long-term clinical and histological studies are needed to investigate the impact of physiological root resorption that starts in primary teeth on the success of the applied pulpotomy treatment.