Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazım ile ilgili öğrencilerin karşılaştığı sorunlar
In teaching Turkish as a foreign language problems encountered by students related to writing
  1. Tez No: 870232
  2. Yazar: NESİBE TİNTİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yabancı Dil Öğrenimi, Noktalama İşaretleri, Ana dil, Ses Bilgisi ve Yazım Sorunları, Turkish Language Teaching, Foreign Language Learning, Punctuation, Mother Tongue, Phonetics and Spelling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin karşılaştıkları yazım sorunlarına, bu sorunların nedenini belirlemeye odaklanmaktadır. Nitel bir yaklaşım olan vaka çalışması yönteminin kullanıldığı araştırmada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi TÖMER'de farklı ülkelerden gelen (Afgan, Özbek, Kazak gibi) B1 ve B2 seviyesindeki 34 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Metin yazma çalışması yapılmıştır. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin noktalama işaretlerinin kullanımında nasıl yanlışlıklar yapıldığı, Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazım konusunda yaşanan sorunlar dilden dile nasıl farklılık gösterdiği araştırılmıştır. Yaptığım araştırmada elde ettiğim verilerde öğrencilerin yanlış yazdığı harfler benzerlik göstermekte. Kelimelerin yazımındaki yanlışlıklar ise ses olayı, büyük ünlü uyumu gibi vb. farklı nedenlere dayanmakta. Noktalama işaretleri ile ilgili konu hakimiyeti yeterli bulunulmamaktadır. Çalışma, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin karşılaştığı sorunlarının anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the spelling difficulties encountered by learners of Turkish as a foreign language, determining the nature of these problems and investigating the underlying causes. Using a qualitative approach and case study method, semi-structured interviews were conducted with 34 B1 and B2 level from different linguistic backgrounds (e.g. Afghan, Uzbek, Kazakh) at TÖMER. In addition, a text writing exercise was carried out in order to observe their spelling practices on site. The study aimed to reveal how these learners of Turkish as a foreign language overcome the difficulties in the use of punctuation marks, the variability of spelling difficulties between different languages. The findings revealed that students frequently misspelled similar letters and that errors in word spelling were caused by factors such as phonetic difficulties and vowel harmony. The study also showed that there is a general lack of proficiency in the use of punctuation marks among the learners. The study contributes to the understanding of the specific spelling difficulties faced by learners of Turkish as a foreign language and demonstrates the importance of the need for specialised teaching approaches in language education that address linguistic diversity and focus on areas such as phonetics, vowel harmony and punctuation.