Van ilinin gastronomi turizmi potansiyeli
Gastronomy tourism potential of Van province
  1. Tez No: 870260
  2. Yazar: MUHAMMED ELÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Geography, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Van, Van Mutfağı, Tourism, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Local Food, Van Cuisine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde prestij, statü, sosyal ilişkiler kurma ve turistlik deneyimlerin önemli bir parçası haline gelen gastronomi turizmi oldukça fazla talep görmektedir. Gastronomi, turistlerin destinasyon tercihlerinde temel motivasyon kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Ayrıca turist çekim faktörü ve destinasyon pazarlaması açısından da oldukça önemli bir konumdadır. Turistler açısından destinasyon noktasındaki yöresel ürün ve yemekler onlara geleneksel ve doğal yiyecek-içecek ortamını deneyimleme, hizmet alma, yemeklerin yapım aşamasını izleme ve bölgenin mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olma gibi pek çok fırsatı sunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Van ili bulunduğu coğrafyada farklı turizm çeşitlerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayan doğal kaynaklara ev sahipliği yapmaktadır. Van ilinde gerçekleştirilen doğa ve kültür turizmi başta olmak üzere farklı türlerdeki turistlik faaliyetler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini uzun yıllardır çekmektedir. Van, coğrafi konumundan dolayı yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu durum bölgede farklı ve zengin bir kültürün oluşmasına, çeşitli yöresel yemeklerin Van mutfağında yerini almasına kaynaklık etmiştir. Bu tez çalışması kapsamında Van ilinin gastronomi turizmi potansiyeli potansiyelini belirlemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırma amacına yönelik olarak nitel araştırma teknikler kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Van ili turizmine yön verilmesinde söz sahibi olan turizm paydaşı kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile yarı-yapılandırılmış (mülakat) görüşme tekniği kullanılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre Van ilinin gastronomi turizmi potansiyeli için ön plana çıkabilecek farklı değerleri tespit edilmiştir. Van ilinin gastronomi turizmi potansiyeli potansiyelinin ise oldukça zengin olduğu saptanmıştır. Bunun başlıca sebeplerinden biri dönemin en önemli ticaret yollarından olan İpek yolu güzergâhında bulunmasıdır. Bu ticaret yolu güzergâhında bulunan Van ili, geçmişin izlerini taşıyarak günümüze kadar kültür aktarımı sağlandığı görülmektedir. Bugüne dek yapılan ticaretin bölgeyi her zaman canlı bir pazar olarak ayakta tuttuğu gözlemlenmiştir. Eski dönemde yapılan ticarette kervanların konaklayabileceği ve beslenme ihtiyaçlarını giderebileceği yerlere ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Bu sayede bölgede yemek ve mutfak kültürü sürekli gelişim göstermiştir. Bununla birlikte günümüze dek farklı kültürlerin izlerini barındıran bir Van mutfağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, gastronomy tourism, which has become an important part of prestige, status, building social relationships and tourist experiences, is in high demand. Gastronomy is one of the main motivation sources for tourists' destination preferences. It also has a very important position in terms of tourist attraction factor and destination marketing. For tourists, local products and dishes at the destination point offer them many opportunities such as experiencing the traditional and natural food and beverage environment, receiving service, watching the cooking process and learning about the culinary culture of the region. Van province, located in the Eastern Anatolia Region, is home to natural resources that play an important role in the realization of different types of tourism. Different types of tourism activities, especially nature and cultural tourism, have been attracting the attention of local and foreign tourists for many years. Van has been home to different civilizations for centuries due to its geographical location, and this has led to the formation of a different and rich culture in the region and various local dishes in Van cuisine. Within the scope of this thesis study, it is aimed to determine the gastronomy tourism potential of Van province. In this context, qualitative and quantitative research techniques were used for the purpose of the research. As a data collection tool, semi-structured (interview) interview technique was used with tourism stakeholder public, private sector and non-governmental organizations that have a say in shaping the tourism of Van province. According to the data obtained as a result of the interviews with the participants, different values of Van province that can come to the fore for gastronomy tourism have been identified. It has been determined that the gastronomic tourism potential of Van province is quite rich. One of the main reasons for this is that it is located on the Silk Road route, one of the most important trade routes of the period. The province of Van, located on the route of this trade route, bears the traces of the past and it is observed that the transfer of culture has been ensured until today. It has been observed that the trade carried out so far has always kept the region afloat as a vibrant Sunday. It is known that in the trade carried out in the old period, caravans needed places where they could stay and satisfy their nutritional needs. Thanks to this, the food and culinary culture in the region have shown continuous development. However, a Van cuisine has emerged that still contains traces of different cultures to this day.