Genç yetişkinlerde evlilik beklentisinin, benliğin ayrımlaşmasının ve aile uyumunun incelenmesi
Examining marriage expectations, differentiation of self, and family harmony in young adults
  1. Tez No: 889238
  2. Yazar: PELİN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NACİYE GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Beklentisi, Benliğin Ayrımlaşması, Aile Uyumu, Genç Yetişkinler, Marriage Expectation, Differentiation of Self, Family Adjustment, Young Adults
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerin evlilik beklentileri, benlik ayrımlaşmaları ve aile uyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışma kapsamında ilgili değişkenlerin sosyodemografik özelliklere (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çalışma durumu, anne-baba eğitim düzeyi, gelir durumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve benlik ayrımlaşması ile aile uyumunun evlilik beklentisini yordayıp yordamadığı da araştırılmıştır. Bu araştırmada nicel yöntemlerden biri olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu 298'i kadın 115'i erkek toplam 413 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Beklentisi Ölçeği, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği ve Aile Uyumu Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Analizler, kümeleme analizi, ilişkisiz örneklemler t testi, varyans analizi (ANOVA), pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların benlik ayrımlaşması ve evlilik beklentisi; katılımcıların benlik ayrımlaşması ve aile uyum düzeyleri ve katılımcıların aile uyum ve evlilik beklentisi düzeyleri pozitif yönde düşük düzeyde ilişkilidir. Demografik değişkenlere göre yaş ile evlilik beklentisi arasında; cinsiyet, medeni durum, anne- baba eğitim durumu ve gelir durumu ile aile uyumu arasında; cinsiyet medeni durum ve anne eğitim durumu ile benliğin ayrımlaşması arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Benliğin ayrımlaşması ölçeğinin, ben pozisyonu, duygusal kopma alt boyutları ile aile uyumunun evlilik beklentisinin anlamlı birer yordayıcısı olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar alanyazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between young adults' marriage expectations, self-differentiation and family harmony. Within the scope of the study, it was also investigated whether the relevant variables differ according to sociodemographic characteristics (age, gender, education level, marital status, employment status, parents' education level, income status) and whether self-differentiation and family harmony predict marriage expectations. In this research, the relational screening method, one of the quantitative methods, was used. The study group consists of a total of 413 young adults, 298 women and 115 men. Personal Information Form, Marriage Expectation Scale, Differentiation of Self Scale and Family Harmony Scale Short Form were used as data collection tools in the study. SPSS 25 package program was used to analyze the data. Analyzes were made using cluster analysis, unrelated samples t test, analysis of variance (ANOVA), and pearson correlation analysis. As a result of the research, participants' self-differentiation and marriage expectations; Participants' levels of self-differentiation and family harmony and participants' levels of family harmony and marriage expectations are positively correlated at a low level. According to demographic variables, there is a difference between age and marriage expectation; between gender, marital status, parents' education level and income level and family harmony; There is a significant difference between gender, marital status and mother's education level and differentiation of self. It has been revealed that the differentiation of self scale, ego position, emotional detachment sub-dimensions and family harmony are significant predictors of marriage expectation. The results obtained were discussed in the light of the literature and suggestions were made.