GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ TANISI ALAN HASTALARDA RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI; KARŞILAŞTIRMALI RETROSPEKTİF ÇALIŞMA
EVALUATION OF RISK FACTORS IN PATIENTS DIAGNOSED WITH DEVELOPMENTAL HIP DYSPLASIA; A COMPARATIVE RETROSPECTIVE STUDY
  1. Tez No: 870358
  2. Yazar: ELİSA KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Orthopedics and Traumatology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: GeliĢimsel kalça displazisi, Ultrasonografi, Kadın cinsiyet, Kundaklama, Maternal hipotiroidi, Developmental dysplasia of the hip, Ultrasonography, Female gender, Swaddling, Maternal hypothyroidism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: GeliĢimsel kalça displazisi (GKD) çok faktörlüdür ve bağ laksitesi veya anormal mekanik basıya ikincil oluĢan displazi, subluksasyon ve olası kalça çıkığı ile sonuçlanan anormal bir geliĢim bozukluğudur. Bu geliĢim bozukluğu için bazıları yaygın kabul görmüĢ, bazıları hala tartıĢılan birçok risk faktörü tanımlanmıĢtır. Bu çalıĢmada amacımız geliĢimsel kalça displazisi için tanımlanmıĢ risk faktörlerinin bölgemiz için sıklığını belirlemek, olası yeni risk faktörlerini araĢtırmak ve bu risk faktörleri için toplum ve hekimleri bilinçlendirmektir. Gerec ve Yöntem: ÇalıĢmamız için Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim AraĢtırma Hastanesinde 01.01.2017 – 31.12.2022 tarihleri arasında, ultrasonografik GKD tanısı alan 0-6 ay arası bebeklerin verileri retrospektif incelendi. ÇalıĢma grubu ile aynı sayıda, 250 bebek kontrol grubuna dahil edildi. ÇalıĢma ve kontrol grubundaki bebekler için cinsiyet, gebelik süresi, doğum kilosu, doğum prezentasyonu, anne yaĢı, oligohidramnios, ilk doğum olma, kundaklama, bebek ve annede eĢlik eden hastalıklar, çoğul gebelik, aile öyküsü, akraba evliliği, annede sigara kullanımı gibi tanımlanmıĢ veya olası risk faktörleri kaydedildi. Bulgular: GKD'li bebeklerin %70,8'i, kontrol grubunun %40,4'ı kız bebekti. Kadın cinsiyet GKD insidansını anlamlı olarak artırıyordu (p=0,0001). GKD'li bebeklerin doğum ağırlıkları anlamlı olarak daha düĢüktü (p=0,030). GKD'li bebeklerin anne yaĢı ortalama 28,8±5,0, kontrol grubunda 30,0±4,8 bulundu. GKD'li bebeklerin anne yaĢı anlamlı olarak düĢüktü(p=0,006). Ġlk doğan olanlarda GKD insidansı istatistiksel anlamlı olarak artmıĢ bulundu (p=0,035). GKD'li bebeklerde kundak yapılan sayısı 67 (%26,8), kontrol grubunda 43 (%17,2) bulundu. Kundak uygulamasını GKD insidansını anlamlı olarak artırıyordu (p=0,013). Ayrıca maternal hipotiroidi ile GKD insidansı anlamlı artmıĢ bulundu (p=0,045). Sonuc: Bu çalıĢmada tanımlanmıĢ risk faktörlerinden kız cinsiyet, kundak, ilk doğan olmak, düĢük doğum ağırlığı ve düĢük anne yaĢı bölgemiz için anlamlı risk faktörleri olarak doğrulandı. Ayrıca daha önce tanımlanmamıĢ olan maternal hipotiroidi olası bir risk faktörü olarak belirlendi. Özellikle kız çocuklarda kundak uygulaması konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Developmental dysplasia of the hip (DDH) is multifactorial and is an abnormal developmental disorder secondary to ligament laxity or abnormal mechanical compression, resulting in dysplasia, subluxation, and potential hip dislocation. Many risk factors have been described for this abnormal developmental disorder, some of which are widely accepted and some are still discussed. Our aim in this study is to determine the frequency of risk factors defined for developmental dysplasia of the hip for our region, to examine potential new risk factors, and to raise the awareness of the public and physicians for these risk factors. Materials and Methods: In this study, the data of babies aged 0-6 months who were diagnosed with ultrasonographic DDH between 01.01.2017 and 31.12.2022 at“Dr. Sami Ulus Gynecology, Child Health and Diseases, Training and Research Hospital”were analyzed retrospectively. The same number of 250 infants as the study group were included in the control group. For infants in the study and control groups, described or potential risk factors such as gender, gestational age, birth weight, birth presentation, maternal age, oligohydramnios, being the first birth, swaddling, concomitant diseases in the infant and mother, multiple pregnancies, family history, consanguineous marriage, and maternal smoking were recorded. Results: 70.8% of infants with DDH and 40.4% of the control group were female. DDH incidence was significantly higher among female infants than males (p=0.0001). The birth weights of infants were significantly lower in the study group (p=0.030). The mean maternal age was 28.8±5.0 in the study group and 30.0±4.8 in the control group. The maternal age of infants was significantly lower (p=0.006) in the study group. The percent of firstborns was significantly higher in the study group (p=0.035). The number of swaddled infants was 67 (26.8%) in the study group and 43 (17.2%) in the control group. Swaddling increased the incidence of DDH significantly (p=0.013). In addition, the percent of maternal hypothyroidism was significantly higher in the study group than control group (p=0.045). Conclusion: In this study, previously described risk factors such as female gender, swaddling, being firstborn, low birth weight, and young maternal age were confirmed as significant risk factors for our region. In addition, maternal hypothyroidism, which has not been described before, was identified as a possible risk factor. It is necessary to raise awareness among the family about swaddling, especially for female infants.