Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde derotasyon, kısaltma ve dega osteotomisi kısa-orta dönem sonuçları
Short- and MİD-TERM results of derotation, shortening and dega osteotomy in treatment of developmental hip dysplasia
  1. Tez No: 777273
  2. Yazar: ENİS ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dega osteotomisi, derotasyon, gelişimsel kalça displazisi, kisaltma, Dega osteotomy, derotasyon, developmental hip dysplasia, shortening
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Gelişimsel Kalça Displazisi erken tanı ve tedavi ile yüksek başarı elde edilen bir kalça eklemi patolojisidir. Geç tanı alan vakalarda femoral ve asetabular taraf osteotomileri gerekebilmektedir. Bu çalışmada geç tanı almış vakalarda uygulanan derotasyon, kısaltma ve Dega osteotomisi ameliyatı ile bu ameliyatın kısa-orta dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza, Ankara Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2019-2021 yılları arasında Gelişimsel Kalça Displazisi sebebiyle derotasyon, kısaltma ve Dega osteotomisi yapılan 22 hasta (25 kalça) dahil edildi. Hastaların femoral anteversiyon açıları, yapılan derotasyon ve kısaltma miktarları tespit edildi. Ortalama 15±7.9 ay (7-32 ay) takip süresi sonunda hastalar klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Preop asetabular indeks açıları ve Tönnis evreleri, erken postop dönem ve son kontrolde hesaplanan değerlerle karşılaştırıldı. Son kontrolde radyolojik değerlendirme için Severin sınıflama sistemi, klinik değerlendirme için McKay sınıflama sistemi ve avasküler nekroz tanısı için Kalamchi-MacEwen sınıflaması kullanıldı. Hastalarda ortalama femoral anteversiyon açısı 61° bulunmuştur. Ortalama 48° derotasyon ve 1.5 cm femoral kısaltma yapılmıştır. Femoral anteversiyon açısı ve buna bağlı olarak yapılan derotasyon miktarı, preop Tönnis evresi yüksek olanlarda ve yaşı küçük olanlarda daha fazla bulunmuştur. Ayrıca preop Tönnis evresi yüksek olanlarda daha fazla kısaltma yapılmıştır. Hastaların son kontroldeki asetabular indeks açılarında preop döneme göre ortalama 24° düzelme elde edilmiştir. Bir hastada takiplerde subluksasyon tespit edilmiştir ve bunun sebebi yapılan yetersiz derotasyon olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda avasküler nekroz oranı %28'dir. Geç tanı almış Gelişimsel Kalça Displazisi vakalarında derotasyon, kısaltma ve Dega osteotomisi ile stabil bir kalça elde edilebilir ve asetabular örtünme arttırılarak displazinin önüne geçilmiş olunur.
Özet (Çeviri)
Developmental Hip Dysplasia is a hip pathology in which high success rate can be achieved with early diagnosis and treatment. In cases with late diagnosis, femoral and acetabular side osteotomies may be required. In this study, it is aimed to evaluate the short- and mid-term clinical and radiological results of derotation, shortening and Dega osteotomy surgery performed in cases with late diagnosis. In our study, 22 patients (25 hips) were included who underwent derotation, shortening and Dega osteotomy due to Developmental Hip Dysplasia between 2019 - 2021 at Ankara City Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic. Femoral anteversion angles of the patients, applied derotation and shortening amounts were determined. Patients were evaluated clinically and radiologically at the end of a mean follow-up period of 15±7.9 months (7 – 32 months). Preop acetabular index angles and Tönnis stages were compared with the values calculated in the early postop period and at the last control. Severin classification system was used for radiological evaluation, McKay classification system was used for clinical evaluation and Kalamchi-MacEwen for diagnosis of avascular necrosis at the final follow-up. The mean femoral anteversion angle was found to be 61° in patients. An average of 48° derotation and 1.5 cm femoral shortening were made. Femoral anteversion angle and the amount of derotation made due to this were found to be higher in patients with high preop Tönnis stage and younger age. In addition, more shortening were made in those with high preop Tönnis stage. An average improvement of 24° was obtained in the acetabular index angles of the patients at the last control compared to the preop period. Subluxation was detected in one patient during follow-up and the reason for this was evaluated as insufficient derotation. The rate of avascular necrosis is %28 in our study. Stable hip can be obtained with derotation, shortening and Dega osteotomy in cases of late diagnosed Developmental Hip Dysplasia and dysplasia is prevented by increasing acetabular coverage.