Devlet muhasebesine yönelik çalışmaların bibliyometrik analizi: Web of Scıence uygulaması
Bibliometric analysis of studies on government accounting: Web of Science application
- Tez No: 870367
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TEMELLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Devlet Muhasebesi, Web of Science, Bibliyometrik Analiz, Hesap Verilebilirlik, Government Accounting, Web of Science, Bibliometric Analysis, Accountability
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, ekonomi yönetimi üzerinde etkin bir rolü olan devletin kayıt yöntemi olan“Devlet Muhasebesi”konusunda 2002-2022 yılları arasında yazılan akademik makalelerin saygın yayınlardan oluşan akademik bir veri tabanı olan Web of Science üzerinden gelişimini ve eğilimini çeşitli göstergeler açısından ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, Web of Science veri tabanında Devlet Muhasebesi konusundaki makalelerin bibliyometrik analizi VOSviewer 1.6.20 paket programı kullanılarak Görsel Haritalama Yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veri tabanında“Government Accounting”anahtar kelimesi kullanılarak yapılan aramada 2002-2022 yılları arasında toplam 8.755 adet makale çalışması bulunmuştur. Bibliyometrik analiz çerçevesinde bibliyometrik eşleme ile ülkeler, kurumlar, belgeler, kaynaklar ve yazarlar; atıf analizine göre ülkeler, kurumlar, belgeler, kaynaklar, yazarlar; eş yazarlık analizinde yazarlar, ülkeler, kurumlar; ortak atıf analizinde alıntı yapılan yazarlar, alıntı yapılan referanslar, alıntı yapılan kaynaklar; eşdizimlilik analizinde yazar anahtar kelimeleri; son olarak da yayınların özetlerinde kullanılan anahtar kelimelerin analizi yapılmıştır. Yapılan analizlerde Devlet Muhasebesi konusuna ilginin her geçen gün artmakta olduğu ve bu zamana kadar oluşan bilgi birikiminin büyük boyutlara ulaşmış olduğu görülmüş, konu hakkındaki makale sayısının 2002 yılında az sayıda iken (7 makale) 2022 yılında en üst seviyeye (1.425 makale) ulaştığı görülmüş, en fazla makale yayınlayan ülkenin ABD, yayın dilinin İngilizce, derginin ise Sustainability Journal olduğu tespit edilmiştir. Dergiler içerisinde en çok alıntı yapılan derginin Accounting Auditing and Accountability Journal olduğu belirlenmiştir. En fazla alıntı yapılan yazarın Laurence Ferry bağlantı gücü en yüksek yazarın ise Campos Pablo olduğu tespit edilmiş ve konunun bibliyometrik analizi ile ilgili birçok bağlantı noktasının detaylı analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the development and trend of academic articles written between 2002 and 2022 on“Government Accounting”, which is the recording method of the state that has an active role in economic management, in terms of various indicators, through Web of Science, an academic database consisting of reputable publications. For this purpose, bibliometric analysis of articles on Government Accounting in the Web of Science database was carried out with the Visual Mapping Method using the VOSviewer 1.6.20 package program. In the database search using the keyword“Government Accounting”, a total of 8,755 articles were found between 2002 and 2022. Within the framework of bibliometric analysis, countries, institutions, documents, sources and authors with bibliometric matching; According to citation analysis, countries, institutions, documents, sources, authors; authors, countries, institutions in co-authorship analysis; authors cited, references cited, sources cited in co-citation analysis; author keywords in collocation analysis; Finally, the keywords used in the abstracts of the publications were analyzed. In the analysis made, it was seen that the interest in the subject of Government Accounting is increasing day by day and the knowledge accumulated so far has reached great dimensions. It was seen that the number of articles on the subject, while it was a small number in 2002 (7 articles), reached the highest level (1,425 articles) in 2022. It has been determined that the country that publishes the most articles is the USA, the language of publication is English, and the journal is Sustainability Journal. It was determined that the most cited journal among the journals was Accounting Auditing and Accountability Journal. It was determined that the most cited author was Laurence Ferry and the author with the highest connection strength was Campos Pablo, and a detailed analysis of many connection points regarding the bibliometric analysis of the subject was made