Opere hipofiz makroadenomlarının güncel kılavuz ve kriterlere göre agresif ve nonagresif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of operated pituitary macroadenomas as aggressive and nonagresive according to current guidelines and criteria
  1. Tez No: 870435
  2. Yazar: ABDULVAHİD BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hipofiz adenomu, agresif davranış, Ki-67, Karotid sinüs invazyonu, Pituitary adenoma, aggressive behavior, Ki-67, cavernous sinus invasion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Hipofizer makroadenomlar hormonal profil, yerleşim yeri ve etraf dokulara invazyon yapabilme kabiliyeti nedeniyle oldukça geniş bir klinik spektruma sahiptirler. Bundan dolayı prognozu daha iyi anlayabilmek için tümör agresyonunun değerlendirilebilmesi gerekmektedir. Çalışmanın amacı agresif davranış gösteren hipofiz makroadenomlarını anlamak ve sınıflandırmada kullanılabilecek parametrelerle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda hipofiz makroadenomu nedeniyle cerrahi tedavi yapılan 206 olgu retrospektif olarak araştırıldı. Olguların 103'ü kadın ve 103'ü erkekti. Yaş, cinsiyet, cerrahi yöntemler, hormonal değerler, radyolojik bulgular, patolojik sonuçlar istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Agresyon açısından 3 gruba ayrılan hastaların, agresif sınıf içinde bulunan hastalarda daha çok invazyon, daha büyük Ki-67 değeri, sella yapısında bozulma ve optik basıya daha fazla neden olduğu görüldü. Sonuç: Hipofiz makroadenomlarında agresyonu değerlendirmede tek bir faktörden bahsetmek mümkün değildir. Çevre dokulara olan özellikle karotid sinüse invazyonunun, Ki-67 değerinin tümörde agresyon lehine değerlendirilmesinde etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Pituitary macroadenomas have a wide clinical spectrum due to their hormonal profile, location, and ability to invade surrounding tissues. Therefore, tumor aggression must be evaluated to better understand the prognosis. The aim of the study is to understand pituitary macroadenomas showing aggressive behavior and to evaluate them with parameters that can be used in classification. Materials and Methods: 206 cases who underwent surgical treatment for pituitary macroadenoma in the Department of Brain and Nerve Surgery, Erciyes University Faculty of Medicine, were retrospectively investigated. 103 of the cases were women and 103 were men. Age, gender, surgical methods, hormonal values, radiological findings, and pathological results were evaluated using statistical methods. Results: Patients were divided into 3 groups in terms of aggression. It was observed that patients in the aggressive class caused more invasion, higher Ki-67 values, deterioration in the sella structure and more optic compression. Conclusion: It is not possible to talk about a single factor in evaluating aggression in pituitary macroadenomas. We found that invasion of surrounding tissues, especially the carotid sinus, has an impact on the evaluation of Ki-67 value in favor of tumor aggression.