Bilim teknoloji ve toplum öğrenme alanın sosyal bilgiler öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmesi
Examination of science technology and social learning field according to the opinions of classroom and social studies teachers
- Tez No: 870491
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMET KUZEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim, teknoloji ve toplum, öğrenme alanı, sosyal bilgiler öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, program değerlendirme, toplumsal değişme, Science, technology and society learning domain, social studies teachers, classroom teachers, curriculum evaluation, social change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerinin bilim, teknoloji ve toplum öğrenme alanı ile ilgili görüşlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, sınıf öğretmenleri ve sosyal bilgiler öğretmenleri ile yürütülmüştür. Hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerine göre planlanmıştır. Nicel ve nitel araştırmanın çalışma grupları 2022-2023 eğitim- öğretim yılı Bayburt ilinde görev yapan sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmada, çeşitli veri toplama araçlarının entegre bir şekilde kullanıldığı bir metodoloji benimsenmiştir. Bu durum araştırmanın hem güvenirliğini hem de geçerliliğini artırmıştır. Katılımcıların öğrenme alanına ilişkin bilgilerini tespit etmek için nitel araştırmada veriler görüşme formu nicel araştırmada ise Google Form üzerinden gönderilen öz değerlendirme ölçeği ile toplanmıştır. Toplanan nitel veriler betimsel analizle çözümlenmiştir. Nicel verilerin analizi betimsel istatistik yöntemi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular tablolar halinde verilerek yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin program bilgisi, konu alan bilgisi, ölçme ve değerlendirme bilgisi, öğretim yöntem ve stratejileri bakımından bu öğrenme alanını günümüz teknolojileri ile ne düzeyde ilişkilendirdikleri incelenmiştir. Sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerinin bilim, teknoloji ve toplum öğrenme alanındaki deneyimlerine dayalı olarak konu alan bilgilerine bakılmıştır. Sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerinin bilim, teknoloji ve toplum öğrenme alanını işlerken“Bilim Teknoloji ve Toplum”(BTT) bileşenleri bakımından kendilerini yeterli görüp görmediği tespit edilmeye çalışılmıştır. BTT öğrenme alanına öğretim programında yer verilmesi kadar uygulamada yer verilmesi de bir o kadar önemli görülmüştür. İlgili litaretür incelendiğinde bu araştırma ile ilgili literatürde sınırlı sayıda çalışmanın olması ve bu öğrenme alanına programda yer verilmesi kadar öğretmenlerin uygulamada da başarılı olup olmadığı araştırma açısından önemli görülmektedir. Bundan dolayı alana katkı sunacağı beklenmektedir. Araştırmanın nitel sonuçları öğrenme alanı kapsamında Türk bilim insanlarına yeterli düzeyde yer verilmediğini, konular soyut olduğundan öğrencilerin kavrayamadıkları, etkinlik sayısının ve zamanının yetersiz olduğu, bilgiye ulaşmanın kolay olduğu fakat doğruluğu teyit edilmeyen bilgilerin öğrenildiğini de ifade etmişlerdir. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre ise sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenleri değişen ve gelişen bilişim teknolojileri karşısında kendilerini yeterli gördüklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the views of social studies and primary school teachers on the science, technology and society learning domain. The study was conducted with classroom teachers and social studies teachers. It was planned according to both quantitative and qualitative research methods. The study groups of the quantitative and qualitative research consisted of social studies and classroom teachers working in Bayburt province in the 2022-2023 academic year. In the research, a methodology in which various data collection tools were used in an integrated manner was adopted. This increased both the reliability and validity of the study. In order to determine the participants' knowledge about the learning domain, data were collected through an interview form in qualitative research and a self-assessment scale sent via Google Form in quantitative research. The collected qualitative data were analyzed by descriptive analysis. Quantitative data analysis was evaluated with descriptive statistics method. The findings obtained were interpreted in tables. In the study, the extent to which teachers associate this learning area with today's technologies in terms of curriculum knowledge, subject area knowledge, measurement and evaluation knowledge, teaching methods and strategies was examined. Subject matter knowledge of social studies and primary school teachers was examined based on their experiences in science, technology and society learning area. It was tried to determine whether social studies and primary school teachers consider themselves adequate in terms of“Science Technology and Society”(STS) components while teaching science, technology and society learning area. The inclusion of science, technology and society learning area in the curriculum was considered as important as its inclusion in practice. When the related literature is examined, it is seen that there is a limited number of studies in the literature related to this research and whether teachers are successful in practice as well as including this learning area in the program is important for the research. Therefore, it is expected to contribute to the field. The qualitative results of the research also stated that Turkish scientists were not sufficiently included within the scope of the learning area, that students could not comprehend since the subjects were abstract, that the number and time of activities were insufficient, that it was easy to access information, but that information whose accuracy was not confirmed was learned. According to the quantitative results of the research, social studies and classroom teachers stated that they considered themselves adequate in the face of changing and developing information technologies.