Acil Serviste okul çağı çocuklarında (5-13 yaş) akut ayak/ayak bileği yaralanmalarında Ottawa ayak bileği kurallarının etkinliğinin değerlendirilmesi
School age in the Emergency Department acute in children (ages 5-13) in foot/ankle injuries Ottawa ankle rules evaluation of its effectiveness
  1. Tez No: 870599
  2. Yazar: GÖRKEM HATIPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Pediatri, Travma, Ottowa Ayak Bileği Kuralları, Emergency Department, Pediatrics, Trauma, Ottawa Ankle Rule
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: Çocuk yaş grubu hastalar için kırık vakalarının %5 kadarını ayak kemiklerinin kırıkları oluşturmaktadır. Bu yaralanma tipi acil servis başvurularının %4'ünü temsil etmektedir. Ayak ve ayak bileği değerlendirmesinde anamnez ve fizik muayene sonrası radyografik incelemeler ile tanı konulmaktadır. Radyografik incelemelerin gerekli endikasyon çerçevesi bu süreçte belirlenir. Ottowa ayak bileği kuralları, ayak ve ayak bileği çevresindeki hassasiyetler ile radyografi ihtiyacının belirlenmesi ve fraktür durumunun ön görülmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada, acil servise başvuran 5 ile 13 yaş arasındaki çocuklarda OABK etkinliğini değerlendirilmesi amaçlandı. Metot: Bu çalışma SBU Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Servisi'nde 5-13 yaş arası pediatrik travma hastaları ile prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmaya onay veren hastaların muayene bulguları, demografik verileri, grafi sonuçları kayıt altına alındı ve saptanan bulgular değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 419 hasta dahil oldu ve hastaların yaş ortalaması 9,98±0,11 olarak saptandı. Hastaların %36,8'ini kız hastalar oluştururken, %45,1 oranında kendi seviyesinden düşme ve %39,6 oranında burkulma ile travma geliştiği gözlendi. Hastaların %74,5'inde OABK pozitif olarak saptanırken, %11,7'sinde fraktür görüldü. OABK'nın fraktür belirlemede hassaslığı %100, seçiciliği %28,91 olarak saptanırken, pozitif prediktif değeri %15,70 olarak gözlendi. Sonuç: Acil servise başvuran ve 5 yaş üzerinde olan pediatrik hastalarda başvuru sırasında değerlendirilecek olan OABK, hastada kırık varlığının değerlendirmesinde ve gereksiz grafi isteklerinin azaltılmasında yararlıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Foot fractures account for up to 5% of all fracture cases in pediatric patients. This type of injury represents around 4% of emergency department visits. Diagnosis is made through history taking, physical examination, and radiographic evaluation following anamnesis and physical examination of the foot and ankle. The necessity for radiographic examination is determined within the framework of necessary indications. The Ottawa Ankle Rules facilitate the determination of radiographic need and the anticipation of fracture status based on tenderness around the foot and ankle. This study aimed to evaluate the effectiveness of OAR in children aged 5 to 13 years presenting to the emergency department. Method: This prospective study was conducted with pediatric trauma patients aged 5-13 years in the Emergency Department of SBU Antalya Training and Research Hospital. Examination findings, demographic data, radiographic results of consenting patients were recorded, and the findings were evaluated. Results: A total of 419 patients were included in our study, with a mean age of 9.98±0.11 years. Female patients comprised 36.8% of the cohort, with trauma occurring from falls at their own level in 45.1% and sprains in 39.6%. OAR was positive in 74.5% of patients, while fractures were observed in 11.7%. The sensitivity of OAR in fracture detection was 100%, with a specificity of 28.91% and a positive predictive value of 15.70%. Conclusion: OAR, when evaluated during admission in pediatric patients aged 5 years and older presenting to the emergency department, is useful in assessing the presence of fractures and reducing unnecessary radiographic requests.