Ortognatik cerrahi sonrası Mandibula Kondilinin remodelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of remodelation of Mandibula Condyle after orthognatic surgery
- Tez No: 870709
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DOLANMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kondiler Remodelasyon, Temporomandibular Eklem, Ortognatik Cerrahi, Condylar Remodeling, Temporomandibular Joint, Orthognathic Surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Sınıf III hastalarda ortognatik cerrahi (OGC) sonrasında mandibular kondilin kafa kaidesine göre BT ve 3B yazılımlar ile açısal, doğrusal ve hacimsel olarak incelenmesinin sağlanmasıdır; çalışma sonuçlarıyla TME'nin OGC sonrası nasıl etkilendiğinin ve sonraki ameliyat planlamalarında nasıl katkı sağlayabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bilateral sagittal split ramus osteotomisi (BSSRO) ve Le Fort I cerrahi geçirmiş hastalardan, preop ve postop tomografisi bulunan 45 hasta seçildi. Bu veriler tıbbi yazılım programı Mimics Medical 21.0 (Materialise, Leuven, Belçika) ile üç boyutlu görüntülere dönüştürüldü. Elde edilen 3B görüntüler Geomagic Control X (3D Systems, Rock Hill, ABD) programına aktarılarak üst üste çakıştırma yapıldı. NemoStudio (NemoFAB v2020, Madrid, İspanya) programına aktarılarak da çeşitli açısal ölçümler yapıldı. Preoperatif ve postoperatif değişikliklerin dağılımı ve analizi için Wilcoxon işaretli sıra testi, korelasyon analizi için de Pearson ve Spearman'ın korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Her iki Temporomandibular eklem (TME)'de hacimsel azalma, antero-lateral bölgesinde ve posteriorun tamamında rezorbsiyon, antero-medial ve anterior-orta kısmında bir miktar apozisyon gözlenmiştir. Gözlenen bu remodelasyon paternleri anlamlı yorumlanmıştır (p0,05). OGC sonrası kondil başındaki hacimsel ve doğrusal değişikliklerle, kondili içeren proksimal segmentin açısal değişimleri arasında korelasyon saptanamamıştır. Sonuç: Kondil hacmi ortognatik cerrahi sonrası fizyolojik sınırlar içerisinde azalmıştır. Kondilin posterior ve antero-lateral yüzünde rezorbsiyon, anterior-orta ve antero-medial yüzünde apozisyon olmuştur. Bu, OGC sonrası değişen oklüzyon ve iskelet-kas sistemi ile TME'de başlayan adaptasyon sürecinin bir etkisi olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to ensure the angular, linear, and volumetric examination of the mandibular condyle relative to the cranial base using CT and 3D software in Class III patients after orthognathic surgery (OGS); the study aims to determine how TME is affected after OGS and how it can contribute to subsequent surgical planning based on the findings of this study. Materials and Methods: Forty-five patients who underwent bilateral sagittal split ramus osteotomy (BSSRO) and Le Fort I surgery, with preoperative and postoperative tomography, were selected. These data were converted into three-dimensional images using medical imaging software Mimics Medical 21.0 (Materialise, Leuven, Belgium). The obtained 3D images were overlaid using Geomagic Control X (3D Systems, Rock Hill, USA). Various angular measurements were also performed using NemoStudio (NemoFAB v2020, Madrid, Spain). Wilcoxon signed-rank test was used for the distribution and analysis of preoperative and postoperative changes, and Pearson and Spearman correlation tests were used for correlation analysis. Results: Volumetric decrease was observed in both temporomandibular joints (TMJs), with resorption in the anterolateral region and throughout the posterior, along with some degree of apposition in the anteromedial and anterior-middle regions. These observed patterns of remodeling were deemed statistically significant (p < 0.05). An increase in the Condylar-Coronoid angle in the horizontal plane, and a decrease in condylar posterior angle in the sagittal plane, were noted and statistically significant (p < 0.05). In the coronal plane, a slight angular change towards the medial direction was observed in the right condyle and towards the lateral direction in the left condyle. However, these values were not statistically significant (p > 0.05). No correlation was found between volumetric and linear changes at the condylar head and angular changes in the proximal segment containing the condyle after OGS. Conclusion: The condylar volume decreased within physiological limits after orthognathic surgery. Resorption was observed on the posterior and anterolateral surfaces of the condyle, while apposition occurred on the anterior-middle and anteromedial surfaces. This could be attributed to the adaptation process initiated in the TMJ due to changes in occlusion and the skeletal-muscular system following OGC.