Üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık, nomofobi ve psikolojik uyumsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between psychological resilience, nomophobia and psychological distress levels of university students
- Tez No: 870831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Psikolojik Sağlamlık, Nomofobi, Psikolojik Uyumsuzluk, University Students, Psychological Resilience, Nomophobia, Psychological Distress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık, nomofobi ve psikolojik uyumsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde çeşitli fakültelerde öğrenim gören 18-30 yaş arası 823 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Nomofobi Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres (DASS-21) Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık, nomofobi ve psikolojik uyumsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek için araştırmada ilişkisel model kullanılmıştır. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi, basit doğrusal ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; nomofobinin cinsiyete, yaşa ve akıllı telefonu kullanım saatine göre anlamlı farklılık gösterdiği, öğrenim görülen fakülteye ve akıllı telefona sahip olma yılına göre anlamlı farklılık göstermediği sonucu elde edilmiştir. Psikolojik sağlamlık ve psikolojik uyumsuzluk değişkenlerinin ise cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Psikolojik sağlamlık nomofobinin tüm alt boyutlarını (bilgiye erişememe, bağlantıyı kaybetme, iletişim kuramama, rahatlıktan feragat etme) anlamlı ve negatif yönde, psikolojik sağlamlık psikolojik uyumsuzluğun tüm alt boyutlarını (depresyon, anksiyete, stres) anlamlı ve negatif yönde, nomofobinin tüm alt boyutları ise psikolojik uyumsuzluğun tüm alt boyutlarını anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Araştırma sonucunda; psikolojik sağlamlık ile psikolojik uyumsuzluk arasındaki ilişkide nomofobinin kısmi aracılık rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular mevcut alanyazına dayanarak tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between psychological resilience, nomophobia and psychological distress levels of university students. The research group consisted of 823 students between the ages of 18-30 studying in various faculties at Niğde Ömer Halisdemir University during the 2022-2023 academic year. Research data were collected using the; Brief Psychological Resilience Scale, Nomophobia Scale, Depression Anxiety Stress (DASS-21) Scale and Personal Information Form. In this study, a relational model was used to examine the relationship between psychological resilience, nomophobia and psychological distress among university students. For data analysis, a t-test, one-way analysis of variance, and simple linear and hierarchical regression analyses were used. When the results obtained were analyzed; it was concluded that nomophobia showed a significant difference according to gender, age and hours of smartphone use, but did not show a significant difference according to faculty and year of owning a smartphone. Psychological resilience and psychological distress variables were found to differ significantly according to gender. Psychological resilience predicts all sub-dimensions of nomophobia (not being able to access information, losing connection, not being able to communicate, sacrificing comfort) significantly and negatively, psychological resilience predicts all sub-dimensions of psychological distress (depression, anxiety, stress) significantly and negatively, and all sub-dimensions of nomophobia predict all sub-dimensions of psychological distress significantly and positively. As a result of the study, it was concluded that nomophobia has a partial mediating role in the relationship between psychological resilience and psychological distress. The findings were discussed based on the existing literature and recommendations were presented.