Operabl küçük hücreli dışı akciğer kanserinde eşlik eden pulmoner nodüller, hangilerini önemseyelim?
Pulmonary nodules with operable non-small cell lung cancer, which ones should we care?
  1. Tez No: 870975
  2. Yazar: AHMET NURDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YAZGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, nodül, ek nodül, ikincil nodül, metastaz, Lung cancer, nodule, additional nodule, secondary nodule, metastasis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: Akciğer kanseri tüm dünyada yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden bir hastalıktır. Cerrahi olarak tedavi edilen hastalar en yüksek sağkalım oranlarına sahiptir. Radyolojik olarak cerrahiye uygun görülen hastalarda, primer tümör dışında akciğerlerde ek nodüller saptanabilmekte ve bu nodüllerin malign olanları, hastalığın evresini ve tedavi şeklini değiştirmektedir. Bu çalışmamızda; primer küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) nedeniyle opere olmuş hastaların akciğerlerinde, primer tümörün bulunduğu lob dışındaki diğer loblarda bulunan nodüllerin, hangilerinin yüksek malign şüpheli olduğu ve bu nodüllerin benign nodüller ile farklarının tanımlanması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: SBÜ İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde primer KHDAK nedeniyle 01/01/2018 ve 31/12/2019 tarihleri arasında opere edilen ve primer tümörün bulunduğu lob dışında ek nodüle sahip olan hastalar seçildi. Hastalar benign ve malign nodül bulundurma durumlarına göre, nodüller benign ya da malign olmalarına göre ikiye ayrıldı. Bu gruplar arasında demografik ve klinik veriler, görüntüleme özelliklerine göre istatistiksel analizler yapıldı. BULGULAR: Toplam 66 hastada 112 nodül çalışmaya dahil edildi. Hasta bazında malign nodüle sahip hastaların yaş ortalaması 68,1 olarak saptandı (benign nodüllü hastalar 60,7) ve istatiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,009). Hastalarda bulunan nodüllere bakıldığında nodülün SUV değeri, boyutu, spiküler uzantısının olması istatiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,05). Malign nodüllerin median boyutu 9,5 mm, pozitron emisyon tomografi (PET/BT)' deki ortalama maxium standardized uptake value (SUVmax) median değerleri 2,1 idi. Ek nodüllerde malignite için boyut“cut-off”değeri 7,5 mm, SUVmax“cut-off”değeri 1,7 FDG (Florodeoksiglukoz) olarak hesaplandı. SONUÇ: Akciğer kanserine sahip hastalarda primer tümörün bulunduğu lobun dışında bulunan ek nodüllerden 8 mm ve üzerinde olanlar, spiküler uzantıya sahip olanlar ve malignite düzeyinde FDG tutulumuna sahip olanlar yüksek malign şüphelidir ve preoperatif değerlendirmelerde mutlaka önemsenmelidir. Bu konu ile ilgili kesin malign kriterler için daha fazla çalışma gereklidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Lung cancer is a disease with high mortality and morbidity all over the world. Patients treated surgically have the highest survival rates. In patients who are radiologically suitable for surgery, additional nodules can be found in the other lobes of the lungs other than the primary tumor, and the malignant nodules of can change the stage of the disease and the way of treatment. The aim of this study is to define the malignant suspicious nodules and the differences from the benign ones which patients have operable primary non-small cell lung cancer (NSCLC) other than the lobe where the primary tumor is located. MATERIALS AND METHODS: The patients who were operated between 01/01/2018 and 31/12/2019 for primary NSCLC at SBU Dr. Suat Seren Chest Diseases And Thoracical Surgery Training And Research Hospital and who had additional nodules other than the lobe where the primary tumor was located were selected. The patients were divided into two groups according to presence benign and malignant nodules, and the nodules were divided into two groups of benign and malignant. Statistical studies were performed among these groups according to demographic, clinical data and imaging foundings. RESULTS: A total of 112 nodules in 66 patients were included in the study. The mean age of patients with malignant nodules was 68.1 (patients with benign nodules was 60.7), and it was statistically significant (p = 0.009). When the nodules in the patients were examined, the SUV value, size and spiculation sign were statistically significant (p < 0,05). The median size of the malignant nodules was 9.5 mm, and the mean maxium standardized uptake value (SUVmax) median values in positron emission tomography (PET/CT) was 2.1. The cut-off dimension value for malignancy in additional nodules was 7.5 mm, and the SUVmax cut-off value was 1.7 FDG (Fluorodeoxyglucose). CONCLUSION: For additional nodules other than the primary tumor in patients with lung cancer, those with 8 mm or more, those with spiculated shape and high FDG uptake are highly to be malignant and should not be ignored in preoperative evaluation. More studies are needed for definitive malignant criteria on this subject.