HSP90 (isi şok proteinleri) inhibitörü olarakkuinazolin türevi ajanlarin meme kanseri hücre hatlari moleküler mekanizmalarina etkilerinin incelenmesi
Investıgatıon of the effects of quınazolıne derıvatıve agents whıch are HSP90 (heat shock proteıns) ınhıbıtors on breast cancer cell lınes molecular mechanısm
  1. Tez No: 871015
  2. Yazar: SEVCAN ALKAN KAYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: HSP90 İnhibitörü, Kuinazolin Türevleri, Meme Kanseri, Sinyal Yolakları, Breast Cancer, HSP90 Inhibitor, Quinazoline Derivatives, Signaling Pathways
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlar arasında yeni tanı alan malignitelerin üçte birini oluşturmaktadır. Özellikle tümör oluşumu ve gelişmesinde ısı şok proteinleri (HSP) çok önemli roller oynamaktadırlar. HSP inhibitörünün meme kanser hücre hattındaki etkilerinin moleküler düzeyde araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre hattına IC50 değerlerinde MPAC-4F ve MH4-CH3 molekülleri uygulanarak 48. saatte MTT yöntemi ile canlılık oranları ve IC50 değerleri belirlenmiştir. Gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPCR) kullanılarak kanser yolakları analiz edilip gen ve yolak etkileşimleri belirlenmiştir. Bulgular: MCF-7'de MPAC-4F molekülünün erken apoptoza götürme oranları %3,06, geç apoptoza götürme oranları %21,65 iken, nekroza götürme oranları %12,38 idi. MH4-CH3 molekülünün ise erken apoptoza götürme oranları %2,97, geç apoptoza götürme oranları %31,37 olarak tespit edildi. MDA-MB-231'de MPAC-4F molekülünün erken apoptoza götürme oranları %4,71, geç apoptoza götürme oranları %5,97 idi. MH4-CH3 molekülünün ise erken apoptoza götürme oranları %10,92, geç apoptoza götürme oranları %11,30 olarak tespit edildi. Sonuç: MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattında MPAC-4F ve MH4- CH3 moleküllerinin hem RT-qPCR yöntemiyle kanser genleri üzerinde yaptıkları değişiklikler üzerinden hem de akım sitometrisinde yüksek oranda apoptozu uyarması nedeniyle tedavide uygun bir seçenek olabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer accounts for one-third of newly diagnosed malignancies among women. Heat shock proteins (HSP) play very important roles, especially in tumor formation and development. This study aimed to investigate the effects of HSP inhibitors on breast cancer cell lines at the molecular level. Materials and Methods: MPAC-4F and MH4-CH3 molecules were applied to MCF-7 and MDA-MB-231 cell lines at IC50 values and viability rates and IC50 values were determined by the MTT method at the 48th hour in our study. Cancer pathways were analyzed and gene and pathway interactions were determined using real- time quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR). Results: The rates of MPAC-4F molecule leading to early apoptosis were 3.06%, and rates of causing late apoptosis were 21.65%in MCF-7. The rates of MH4-CH3 molecule leading to early apoptosis were determined as 2.97%, and rates of causing late apoptosis were 31.37%. In MDA-MB-231, the rates of MPAC-4F molecule leading to early apoptosis were 4.71%, and rates of causing late apoptosis were 5.97%. The rates of MH4-CH3 molecule leading to early apoptosis were determined as 10.92%, and rates of causing late apoptosis were 11.30%. Conclusion: It has been predicted that MPAC-4F and MH4-CH3 molecules may be suitable treatment options in MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines, both through the changes they make on cancer genes by RT-qPCR method and by inducing a high rate of apoptosis in flow cytometry.