Çorum Müzesi'nde bulunan bronz figürinler
  1. Tez No: 871024
  2. Yazar: MÜNİRE KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN BALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Çorum Müzesi, Bronz, Figürin, Çorum Museum, Bronze, Figurine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çorum Müze koleksiyonları arasına çeşitli yollarla getirilmiş bronz eserlerden 31 adedi çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Tipolojilerine göre sınıflandırılıp, benzer ikonografiler ve analojiler yardımıyla tarihlendirilmeleri yapılmıştır. Çalışmada yer alan eserler, tanrı ve tanrıça figürinleri, aplik eserler ve çeşitli hayvan figürinlerinden oluşmaktadır. Çorum Müzesi koleksiyonlar arasında Roma dönemlerine tarihlendirilen bronz figürinlerin hepsi satın alma ve müsadere yoluyla müzeye getirilmiştir. Genellikle döküm tekniğinde üretilen eserlerin büyük çoğunluğunu hayvan betimli eserler oluşturmaktadır. Hayvan betimli bronz eserler arasında, 6 adet kartal figürini, 8 adet at figürini, 4 adet boğa figürini yer almaktadır. Diğer eserler arasında 8 adet aplik parça ve bunların içeriğinde ise; 4 adet yılan formlu aplik, 3 adet Dionysos betimli aplik, bir tane de Pan betimli aplik parça yer alır. Bronz figürinler arasında tanrı ve tanrıça figürinleri de bulunmaktadır bunlar; Eros, Venüs-Aphrodite ve Pan heykelciğidir.
Özet (Çeviri)
31 of the bronze works brought to the Çorum Museum collections through various means were evaluated within the scope of the study. They were classified according to their typology and dated with the help of similar iconographies and analogies. The works included in the study consist of god and goddess figurines, applique works and various animal figurines. Among the collections of Çorum Museum, all bronze figurines dating back to the Roman period were brought to the museum through purchase and confiscation. Generally, the majority of the works produced using the casting technique consist of works depicting animals. Among the bronze works depicting animals, there are 6 eagle figurines, 8 horse figurines, and 4 bull figurines. Other works include 8 applique pieces and their contents; There are 4 snake-shaped sconces, 3 sconces depicting Dionysus, and one sconce piece depicting Pan. Among the bronze figurines, there are also god and goddess figurines; It is a statuette of Eros, Venus-Aphrodite and Pan.