A Case study: Depicting out the role and perception of 'title' in organization
Unvanın organizasyondaki rolü ve algılanışı
  1. Tez No: 87113
  2. Yazar: BERRİN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ BABÜROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Unvan, motivasyon, hiyerarşi, statü, prestij, pozisyon, Title, motivation, hierarchy, status, prestige, position
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET UNVANIN ORGANİZASYONDAKİ ROLÜ VE ALGILANIŞI BERRİN SAĞLAM M.B.A. Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu Bu çalışmanın amacı, unvanın çalışanlar için ne ifade ettiğini ve onlar üzerindeki motive edici etkisini anlamaktır. Türkiye'deki organizasyonların çoğundaki hierarşik yapılarda“unvan enflasyonu”ile, yani daha yüksek bir unvan vermenin çalışanları motive etmek için bir araç olarak kullanılmasıyla, karşı karşıyayız. Bu, aynı zamanda yöneticiler ve firma sahipleri için herhangi bir maliyet olmaksızın çalışanları motive etmenin en kolay yollarından biridir. Bununla birlikte, unvan, oldukça tatmin edici olan, başkalarının gözünde statü ve prestij kazanma aracı olarakda kabul edilebilir. Hierarşide bir basamak daha yükselmek, eğer toplumda paylaşılan kültüre göre kişiler ünvanlanyla değerlendiriliyorlarsa, daha önemli hale gelir. Burada cevap aranan soru, unvanın nasıl önemini ve rolünü kaybedeceğidir. Çalışma, birinde unvanlar yerine sadece iş tanımlarının olduğu, üç bankada yapılmıştır. Bütün bu üç banka çalışanları arasında, daha yüksek bir unvana sahip olmak kuvvetli olarak istenmiştir ve unvan prestij/statü, otorite, tanınmışhk ve güç ile eşleştirilmiştir. Unvana en çok tercih edilen üç alternatif ise performansa dayalı ücret artışı, eğitim ve karar mekanizmasına katılmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY: DEPICTING OUT THE ROLE AND PERCEPTION OF“TITLE”IN ORGANIZATIONS. BERRİN SA?LAM M.B.A. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Oğuz Babüroğlu The basic aim of this study is to understand what“title”means for an employee and the degree to which it serves as a motivator. In the hierarchical organizational structures that are common in Turkey, we are faced with“title inflation”, that is, giving a higher title to employees became the primary tool in motivating them. This is also one of the easiest way to motivate employees for the executives or owners of companies in terms of being not costly. In addition to this, it serves as a means for gaining status and prestige in the eyes of other people which is very satisfying. If the cultural assumptions that people share in common also supports the view that“you are worth what your title is”, than the value of moving one ladder up in the hierarchy increases dramatically. How the concept of title will cease to exist eventually is the main question that is searched an answer for. The study is conducted in three banks, in one of which there are no tides defined but employees only have job descriptions instead. Among all three banks' employees, having a higher title is desired strongly and title is associated with prestige/status, authority, recognition, and power. The three most preferred alternatives to title are performance based pay increase, extra training and to be involved in decision making. 'o-