A Supplier evaluation and selection system in Turk Tractor Factory
Türk Traktör Fabrikası'nda yan sanayi değerlendirme ve seçme sistemi
- Tez No: 87112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yansanayi, kriter, değerlendirme, çok ölçütlü analiz, yansanayi seçimi, Supplier, criteria, evaluation, multiple criteria analysis, vendor selection
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET TÜRK TRAKTÖR FABRİKASI'NDA YANSANAYİ DEĞERLENDİRME VE SEÇME SİSTEMİ PINAR AKTAŞ M.B.A. Tezi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serpil Sayın Günümüzde dünya küreselleşmeye doğru ilerlemektedir. Bu yüzden pazarlar hergün daha fazla rekabetçi olmaktadır. Şirketlerin başarılı olmaları gittikçe daha zorlaşmaktadır. Bu gerçeklerin farkına varan işletmeler ellerindeki değişik kaynaklardan edinebilecekleri en fazla katkıyı elde etmeye çalışmaktadırlar. Bu finansal kaynaklardan kişilere kadar değişebilir. Ancak burada gözardı edilemeyecek önemli bir başarı faktörü vardır. Bu üretim yapan şirketlerin cirolarının %40-60 mı harcadıkları yansanayilerdir. Bunu bilerek, şirketler yansanayilerini en yüksek performansı gösterecek şekilde seçmeli ve kullanmalıdırlar. Bu tez yansanayi değerlendirme ve seçme sistemini kurarak, bir otomotiv şirketinde pratik bir uygulamayı kapsar. Otomotiv sektöründeki bu şirket Türk Traktör Fabrikasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SUPPLIER SELECTION AND EVALUATION SYSTEM IN TURK TRACTOR FACTORY PINAR AKT AS M.B.A. Thesis Supervisor : Assist. Prof. Dr. Serpil Sayın The world is changing toward globalization. Therefore, the markets are becoming more and more competitive each day. It is harder for companies to be good performers. Realizing this fact, they are trying to have the highest contribution from different sources they have. This includes the financial sources as well as people. However, there is an important success key that should not be disregarded. These are the suppliers where 40- 60% of the total sales of manufacturing companies are spent. Knowing this, the companies should choose and use their suppliers at the highest maximum performance. This study establishes a system for the evaluation and selection of suppliers where an application will be carried out in a company in the automotive sector, Turk Tractor Factory.