Der einsatz von lernvideos im DAF-Unterricht eine deskriptive untersuchung am beispiel von 'Learn German with Ida'
Yabancı dil olarak Almanca derslerinde eğitsel video kullanımı 'Learn German with Ida' örneğinde betimsel bir araştırma
  1. Tez No: 871212
  2. Yazar: ÜMMÜHAN SÜMEYYE ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HEPPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital medya, eğitsel videolar, CEFR, yabancı dil olarak Almanca dersleri, Digital media, learning videos, CEFR, GFL lessons
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dijitalleşme çağında teknoloji, özellikle pandeminin başlamasıyla birlikte eğitimde daha önemli bir rol oynamanktadır. İnternet artık yabancı dil öğretimi ve öğreniminde, hedef ülke ile ilgili dil ve içerik bilgisi açısından güncel materyallerin elde edilmesinde büyük bir önem taşımaktadır. Teori ve uygulama odaklı konular, sınıfta dijital medya kullanılarak çok daha özgün bir şekilde öğretilebilir. Bu tezin amacı, Goethe Enstitüsü tarafından yabancı dil olarak Almanca dersleri için A2/B1 seviyesinde internette sunulan“Learn German with Ida”eğitsel videolarını analiz etmektir. Bir dili öğretmek ve öğrenmek için kullanılabilecek tüm eğitsel videolar analizin evrenini oluşturmaktadır. Analiz edilen örneklem ise, A2/B1 seviyesinde sunulan 84“Learn German with Ida”eğitsel videolarını oluşmaktadır. Bu eğitsel videolarının yabancı dil olarak Almanca derslerinde kullanımını kolaylaştıran genel bir bakış olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada bu eğitsel videolar analiz edilmiş ve buna göre tablo halinde bir genel bakış oluşturulmuştur. 84 eğitsel videoyu analiz etmek için yöntem olarak nitel doküman analizi seçilmiştir. Çalışma, hem nitel hem de nicel içerik analizine dayanmaktadır: Öğrenme videolarının içeriğini belirlemek için Mayring'e (2010) göre nitel içerik analizi, nicel içerik analizleri için ise değerlendirme yöntemi olarak sıklık analizi kullanılmıştır. Veri analizinin bir parçası olarak CEFR kriterlerine dayalı bir değerlendirme tablosu oluşturulmuştur. Veri koleksiyonu tanımlandığı ve kategorize edildiği için bu tezde betimsel araştırma da gerçekleştirilmiştir. Bulgular,“Learn German with Ida”eğitsel videolarının içeriğinin büyük ölçüde CEFR kriterlerine uygun olduğunu göstermektedir. Eğitsel videolarda ağırlıklı olarak yer alan konular kategorize edilmiş, tablolar halinde ve grafikler kullanılarak açıklanmıştır. Eğitsel videoların derslere dahil edilmesini kolaylaştırmak için ders kitaplarıyla eşleşen içerik de tablo halinde sunulmuştur. Bu yüksek lisans tezinin sonuçları, ders içeriklerini aktarmada yabancı dil olarak Almanca ders öğretmenlerine yardımcı olmayı ve desteklemeyi amaçlayan analiz tabloları ve bunlara bağlı yorumlardır.
Özet (Çeviri)
In the age of digitalization, technology is playing a more significant role in education, especially with the onset of the pandemic. The internet is now of great importance in foreign language teaching and learning and in obtaining the latest materials in terms of language and content information about the target country. The theory and practice-oriented topics can be taught much more authentically by using digital media in the classroom. The aim of this thesis is to analyze the learning videos“Learn German with Ida”offered on the Internet by the Goethe Institut at A2/B1 level for GFL lessons. All learning videos that can be used for teaching and learning a language form the entirety of the analysis. The analysis sample consists of 84“Learn German with Ida”learning videos, which are offered at A2/B1 level. It was shown that there is no overview of these learning videos, which makes it easier to use them in German lessons. Therefore, these learning videos were examined in this paper and a tabular overview was created accordingly. Qualitative document analysis was chosen as the method for analyzing the 84 learning videos. The work is based on both qualitative and quantitative content analysis: qualitative content analysis according to Mayring (2010) was used to determine the content of the learning videos and frequency analysis (frequency analysis) was used as the evaluation method for the quantitative content analyses. As part of the data analysis, an evaluation grid was created based on the CEFR criteria. As a collection of data was described and categorized, descriptive research was also carried out in this thesis. The findings show that the content of the“Learn German with Ida”learning videos largely corresponds to the CEFR criteria. The topics that predominantly appear in the learning videos were categorized and described in tabular form and using graphics. In order to make it easier to incorporate the learning videos into the lessons, the content match with the textbooks was also presented in tabular form. The results of this master's thesis are the analysis grids and the interpretations, which are intended to help and support GFL teachers in teaching the content of their lessons.