Madde kullanım bozukluğu olan ergenlerde peroksizom proliferatör aktive edici reseptör gama düzeyinin aşerme ile ilişkisi
The relationship between peroxisome proliferator-activated receptor gamma levels and craving in adolescents with substance use disorder
- Tez No: 871272
- Danışmanlar: PROF. GÜL KARAÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Madde Kullanım Bozukluğu, Aşerme, Major Depresif Bozukluk, Peroksizom Proliferatif Aktivatör Reseptör Gama, Adolescent, Substance Use Disorder, Craving, PPAR gamma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı madde kullanım bozukluğu tanısına sahip çocuk ve ergenleri, madde aşerme ölçeği ile PPAR gama düzeyinin ilişkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmamıza DSM-5-TR'ye göre MKB tanısını karşılayan 56 olgu ve 32 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Sosyodemografik bilgiler, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formuyla çalışmaya katılan çocuk ve ergenler ile ebeveynlerinden alınmıştır. Klinik Global İzlem (CGI), Madde Aşerme Ölçeği ve Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ-E) ile yalnızca olgu grubu değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılara Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-I), Çocuklar İçin Global Değerlendirme Ölçeği (C-GAS) ve Okul Çağı Çocuklar İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli-Türkçe Versiyonu (ÇDŞG-ŞY-T) uygulanmıştır. Bakım verenler tarafından Turgay DSM-IV Kökenli Yıkıcı Davranış Bozuklukları Belirti Tarama Ölçeği doldurulmuştur. BULGULAR: Çalışmamızda olgu grubunda PPAR gama düzeyi olgu grubuna göre sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Olgu grubunda, madde aşerme ölçeği ile PPAR gamma arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. SONUÇ: Bu çalışma, PPAR gamanın madde bağımlılığı ve aşermenin biyolojik temellerinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. PPAR gamayı hedef alan yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine yönelik bir temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
AİM: Our study aims to examine the relationships between substance craving performance and PPAR gamma formation in children and adolescents diagnosed with substance use disorder. MATERIALS AND METHODS: In our study, we included 56 individuals diagnosed with Substance Use Disorder (SUD) according to DSM-5-TR, as well as 32 healthy controls. We collected sociodemographic information from the children, adolescents, and their parents using a form prepared by the researcher. The case group was evaluated using the Clinical Global Impressions (CGI) Scale, Substance Craving Scale, and Addiction Profile Index (BAPI-E). Additionally, all participants completed the Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I), Global Assessment Scale for Children (C-GAS), and the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version-Turkish Version (ÇDŞG-ŞY-T). Caregivers filled out the Turgay DSM-IV Disruptive Behavior Disorders Symptom Screening Scale. RESULTS: In our study, the level of PPAR-gamma in the patient group was statistically significantly higher compared to the healthy controls. However, no significant relationship was found between the substance craving scale and PPAR-gamma in the patient group. CONCLUSION: Our study suggests that PPAR-gamma may play a significant role in the biological mechanisms of substance addiction and craving, forming the basis for developing new treatment strategies targeting PPAR-gamma.