Erken dönem menopoz ve geç dönem menopoz hastalarında endometrial kalınlık ölçümleri ile endometrium kanseri arasındaki ilişki
The relationship between endometrial thickness measurements and endometrial cancer in early menopause and late menopause patients
- Tez No: 871305
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Endometrial Kalınlık, Menopoz Süresi, Endometrium Cancer, Endometrial Thickness, Menopause Duration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı erken (ilk 5 yıl) ve geç (5 yıldan sonra) menopozal dönemde asemptomatik ve semptomatik hastalarda endometrial kalınlık ölçümlerinin endometrial patolojileri tespit etmedeki duyarlılığını ve endometrium kanseri tespit edilen olgulardaki prognostik faktörlerle endometrial kalınlık ölçümleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 2015 ile 2021 yılları arasındaki süreçte postmenopozal kanama şikayeti ile ya da kanama şikayeti olmadan endometrial örnekleme yapılmış hastalardan postmenopozal döneminde olanlar (ilk 10 yıl) ve bu hastalardan ultrason ile görüntüleme yapılanlar çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri, görüntüleme raporları, operasyon bilgileri ve piyes patoloji raporları hastanenin bilgi işlem sistemindeki kayıtlarından edinildi. Ultrason raporlarındaki endometrium kalınlığının patoloji sonuçları ile olan ilişkisi çeşitli parametreler yardımıyla (lenf nodu metastazı, myometrial invazyon, histolojik grade, histolojik alt tür) irdelendi. Bulgular: Endometrial örnekleme öncesi endometrium kalınlığı kayıt altına alınmış 815 hasta çalışmaya alındı. 146 hastanın tanısı endometrium kanseri idi. Bu hastaların yaşları 45 ile 63 arasında olup ortalama 56,7 bulundu. Hastalarda ölçülen endometrium kalınlık ortalaması 12,86 mm olarak hesaplandı. Preoperatif ölçülen endometrial kalınlık ile postoperatif histopatolojik incelemede tespit edilen endometrial kanserin histolojik tipi arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Ancak endomerium kalınlık ile histolojik grade ve myometrial invazyon arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Lenf nodu metastazı varlığı ile endometrium kalınlık arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. Postmenopozal kanama nedeniyle endometrial örnekleme yapılan olgularda Preoperatif ölçülen ortalama endometrial kalınlık, histopatolojik muayene bulgusu benign olan hastalarda 7,49 mm iken; kanser tanısı alan hastalarda 12,86 mm anlamlı olarak bulundu. Sonuç: Menapozun ilk 5 yılında ve geç menapozal dönemde ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlık tanısal açıdan benzer duyarlılıkta bulunmuştur. Endometrium menopoz süresinin daha uzun olduğu (5 yıldan fazla) hastalarda erken menapozdaki (ilk 5 yıl) hastalara göre anlamlı derecede daha kalın ölçülmüştür. Geç menapozal grupta endometrium kanseri sıklığı erken menopozal gruptan daha yüksek bulunmuştur. Endometrial kanserin bazı prognostik parametreleri ile endometrial kalınlık arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yine de kanserden şüphenilen her olguda ucuz ve basit bir yöntem olan ultrasonografik endometrial kalınlık ölçümü genel olarak tanıya önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the sensitivity of endometrial thickness measurements in detecting endometrial pathologies in asymptomatic and symptomatic patients in the early (first 5 years) and late (after 5 years) menopausal periods, and to investigate the relationship between prognostic factors and endometrial thickness measurements in cases with endometrial cancer. Material and Methods: Among the patients who underwent endometrial sampling with or without complaints of postmenopausal bleeding at the University of Health Sciences Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital between 2015 and 2021, those in the postmenopausal period (first 10 years) and those who underwent ultrasound imaging were included in the study. Patients' information, imaging reports, operation information and specimen pathology reports were obtained from the records in the hospital's information technology system. The relationship between endometrial thickness in ultrasound reports and pathology results was examined with the help of various parameters (lymph node metastasis, myometrial invasion, histological grade, histological subtype). Results: 815 patients whose endometrial thickness was recorded before endometrial sampling were included in the study. The diagnosis of 146 patients was endometrial cancer. The ages of these patients were between 45 and 63, and the average was 56.7 years. The average endometrial thickness measured in the patients was calculated as 12.86 mm. No statistically significant difference was found between the endometrial thickness measured preoperatively and the histological type of endometrial cancer detected in the postoperative histopathological examination. However, a statistically significant relationship was found between endometrium thickness and histological grade and myometrial invasion. There was no statistically significant relationship between the presence of lymph node metastasis and endometrial thickness. In cases where endometrial sampling was performed due to postmenopausal bleeding, the mean endometrial thickness measured preoperatively was 7.49 mm in patients with benign histopathological examination findings; 12.86 mm was found to be significant in patients diagnosed with cancer. Conclusion: Endometrial thickness measured by ultrasonography in the first 5 years of menopause and in the late menopausal period was found to have similar diagnostic sensitivity. The endometrium was measured to be significantly thicker in patients with longer menopause duration (more than 5 years) than in patients with early menopause (first 5 years). The frequency of endometrial cancer in the late menopausal group was found to be higher than in the early menopausal group. It has been determined that there is a significant relationship between some prognostic parameters of endometrial cancer and endometrial thickness. Nevertheless, ultrasonographic endometrial thickness measurement, which is a cheap and simple method in every case where cancer is suspected, makes a significant contribution to the diagnosis in general.