Saîd b. İbrâhim Kaddûra'nın Senûsî'nin Şerhu Ümmî'l-Berâhin'ine yazdığı hâşiyenin tahkik ve tahlili
Examination and analysis of Saîd b. İbrahim Qaddura's commentary on Muhammad b. Yusuf al-Sanusi's explanation of Ummu'l-Berâhîn
- Tez No: 871339
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Islamic Theology, Sa'id ibn Ibrahim Qudura, Uumm al-Barahin, Muhammad ibn Yusuf al-Sanusi, Examination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Kelâm ilmi İslamî ilimler alanında şüphesiz en değerli ve en önemli ilimlerdendir. Bu ilmin en yaygın ekollerinden biri Eş'arî mezhebidir. Yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu eserlerle Muhammed b. Yusuf Senûsî de h. IX. asrın en önemli isimlerinden biri denilebilir. Onun özellikle es-Suğrâ's-Senûsî veya Ümmü'l-berâhin olarak adlandırılan eserleri başta gelmektedir. Bu metnin yazıldığı tarihten günümüze kadar âlimler onun üzerine birçok şerh, hâşiye ve değerlendirmeler kaleme almışlardır. Biz bu çalışmamızda bu hâşiyelerin en önemlilerinden biri olan hicrî X. yüzyılda İmam Ebû Osman Saîd b. İbrâhim Kaddûra el-Cezâirî tarafından yazılan hâşiye üzerinde inceleme ve tahkik yapıp bu hâşiyenin yazıldığı dönemin önemi üzerinde duracağız. Ayrıca Kaddûra'nın hâşiyesinin özgünlüğü, içeriği, metodolojisi ve etkisi gibi konuları da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Amacımız bu eserin önemini ortaya koymak ve onu akademik ilim camiasına tanıtmaktır. Anhatar kelimeler: Kelâm, Saîd b. İbrâhim Kaddûra, Ümmü'l-Berâhîn, el-Akîdetü's-Suğrâ, Muhammed b. Yûsuf Senûsî, Tahlil, Tahkik.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the science of Kalam is among the foremost and most prominent sciences in the field of Islamic sciences. One of the most widespread schools of this knowledge is the Ash'ari school. Muhammad ibn Yusuf al-Sanusi can also be considered one of the most important figures of this era with his works and contributions in the 9th century. Especially prominent among his works is the book known as“es-Suğrâ's-Senûsî”or“Ümmü'l-berâhin”. Since the time this book was written until today, scholars have written many explanations, annotations, and evaluations on it. In this study, we will examine and authenticate the commentary written by Imam Abu Usman Saîd ibn Ibrahim Qaddura al-Jazairi in the 10th century, which is one of the most important annotations, and we will emphasize the significance of this commentary and the era in which it was written. Our aim is to highlight the importance of this work and introduce it to the academic community.