Ekonomik politika belirsizliğinin banka performansına etkisi: Seçilmiş ülkeler üzerine bir araştırma
The effect of economic policy uncertainty on bank performance
- Tez No: 871358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ TOPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Politika Belirsizliği, Banka Performansı, Panel Veri Analizi, ROA, ROE, Economic Policy Uncertainty, Bank Performance, Panel Data Analysis, ROA, ROE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ekonomik politika belirsizliği son yıllarda küresel finans sistemini etkileyen önemli bir değişken olmuştur. Finans sisteminin önemli aktörlerinden biri olan bankalar ekonomik ve siyasi gelişmelerden çok hızlı etkilenmektedir. Ekonomik kriz ve savaş gibi olaylar sebebiyle artan belirsizlik banka karlılığını düşürürken, küreselleşmenin etkisiyle artan rekabet koşulları ise bankaları beklenmedik risklere maruz bırakarak performanslarını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple, bankaların sağlam ve güçlü bir finansal yapıya sahip olması önemlidir. Bu çalışmanın amacı ekonomik politika belirsizliğinin banka performansına etkisini araştırmaktır. 2012-2021 dönemini kapsayan çalışmada, panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. 17 seçilmiş ülkeye ilişkin verilerin kullanıldığı araştırmada Aktif Karlılığı (ROA) ve Öz Kaynak Karlılığı (ROE)'nın bağımlı değişken olduğu iki model kurulmuştur. Baker vd. (2016) tarafından geliştirilen Ekonomik Politika Belirsizliği Endeksi (EPU), Takipteki Kredilerin Brüt Kredilere Oranı (NPL), Net Faiz Gelirlerinin Brüt Gelirlere Oranı (INTM), Faiz Dışı Giderlerin Brüt Gelirlere Oranı (NIEXP), Sermayenin Risk Ağırlıklı Varlıklara Oranı (T1RWA), Enflasyon Oranı (INF) ve Reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Büyüme Oranı (GDP) kurulan modellerin bağımsız değişkenleridir. Arellano (1987), Froot (1989) ve Rogers (1993) tahmincisi ile yapılan analize göre EPU'nun ROA ve ROE üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic policy uncertainty has been an important variable affecting the global financial system in recent years. Banks, one of the important actors of the financial system, are rapidly affected by economic and political developments. While increasing uncertainty due to events such as economic crisis and war reduces bank profitability, increasing competitive conditions due to globalization expose banks to unexpected risks and negatively affect their performance. For this reason, it is important for banks to have a solid and strong financial structure. The aim of this study is to investigate the impact of economic policy uncertainty on bank performance. In the study covering the period 2012-2021, panel data analysis method was used. In the research using data from 17 selected countries, two models were established in which Return on Assets (ROA) and Return on Equity (ROE) were dependent variables. Economic Policy Uncertainty Index (EPU) developed by Baker et al. (2016), Non-Performing Loans to Gross Loans (NPL), Net Interest Income to Gross Income (INTM), Non-Interest Expenses to Gross Income (NIEXP), Capital to Risk Weighted Assets (T1RWA), Inflation Rate (INF) and Real Gross Domestic Product Growth Rate (GDP) are the independent variables of the established models. According to the analysis made with the Arellano (1987), Froot (1989) and Rogers (1993) estimators, it was determined that EPU had a statistically significant and negative effect on ROA and ROE.