Biyoloji eğitiminde evrensel hayvan hakları ile ilgili öğretmen adaylarının tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of biology education students regarding universal animal rights
  1. Tez No: 871412
  2. Yazar: FATİME ÇİĞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan hakları, biyoloji, biyoloji öğretmen adayları ve hayvan hakları, evrensel hayvan hakları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi son sınıf öğrencilerinin sosyal, etik, ahlaki ve çevresel boyutta sürekli olarak tartışılan hayvan hakları ile ilgili temel bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması olarak belirlenmiştir. Araştırmaya Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği Programı, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında son sınıfta okuyan öğretmen adaylarından toplam 20 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak likert ifadeler içeren anket tekniği k-ullanılmıştır. Bu şekilde öğretmen adaylarının hayvan hakları ile ilgili tutum ve davranışları sorgulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarına, evrensel hayvan haklarına karşı nasıl daha duyarlı hale getirilebileceklerini farkındalık oluşturmaktır. Ayrıca adayların, temel biyoloji bilgilerinin ve evrensel hayvan haklarına yönelik olumlu tutumlarının, lise öğrencilerine nasıl aktarılabileceği ve geliştirilebileceği tartışılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının evrensel hayvan haklarına ve temel değerlerine duyarlı oldukları bununla beraber eksik ve hayvan haklarının yasal statüleri hakkında yetersiz oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the basic knowledge, attitudes and behaviors of Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty, Mathematics and Science Education Department Biology Education senior students regarding animal rights, which are constantly discussed in social, ethical, moral and environmental dimensions. A total of 20 teacher candidates studying in their final year at Konya Necmettin Erbakan University, Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education, Department of Mathematics and Science Education, Biology Teaching Program in the 2019-2020 academic year participated in the research. A survey technique containing Likert expressions was used as a data collection tool. In this way, teacher candidates' attitudes and behaviors regarding animal rights were questioned. According to the findings, it is to raise awareness among prospective teachers on how they can become more sensitive to universal animal rights. In addition, it was discussed how the candidates' basic biology knowledge and positive attitudes towards universal animal rights could be transferred and developed to high school students. As a result of the research, it was concluded that teacher candidates were sensitive to universal animal rights and basic values, but they were insufficient and insufficient about the legal status of animal rights. Key wors: Animal rights, biology, prospective biology teachers and animal rights, universal animal rights