Günümüz sanat pratiklerinde kent ve doğa ilişkisi
The relationship between city and nature in contemporary art practices
- Tez No: 871449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY AKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sanatı, Kentleşme, Doğa Algısı, Ekolojik Sanat, Environmental Art, Urbanisation, Nature Perception, Ecological Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çevre veya ekoloji sanatı, 1960'lı yıllarda ABD'de geniş arazilerde yerleştirilme temelinde ortaya çıkan bir akımdır. Kentlerin ortaya çıkışı ile Dünya birçok sorun ile karşı karşıya kalmıştır. Çevre veya ekoloji sanatı, dünyaya yönelik endüstriyel gelişmenin ve teknoloji hızının yarattığı tehlikeleri fark ettirmeyi hedefleyen bir akımdır. Bazı ülkelerde, ekonominin temelini oluşturan betonlaşma, şehirlerin sürekli olarak inşa edilip yıkılmasına sebep olur. Bu yapılardan dolayı insanlar doğadan uzaklaşır ve doğal alanlar yerine beton bloklara yönelir. Yöneticilerin, ekonomik çıkarları doğrultusunda betonlaşmayı kullanarak yaşadığımız çevreyi sürekli değiştirmesine karşı sanatçılar farkındalık yaratmak için çaba harcanmaktadır. Hızlı çarpık kentleşmeni yarattığı olumsuz sonuçlardan doğa tahrip olmaktadır. Doğa güzelliği, hayvan türlerinin yok oluşu, su kaynakları, küresel ısınma çevreyi neleri olumsuz etkilediği üzerine yer verilmiştir. Endüstriyel teknolojik ilerlemelerle birlikte, sanayi toplumlarında insanların doğayı kontrol etme ve sömürme yetisi de artmıştır Bu çalışmalar aynı zamanda çevresel sorunları da dile getirme amacını taşımaktadır. Bu bağlamda doğanın tahribatı ile ilgili çalışmalar yapan sanatçılar ve toplulukların eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental or ecological art is a movement that emerged in the USA in the 1960s on the basis of placement on large areas of land. With the emergence of cities, the world has faced many problems. Environmental or ecological art is a movement that intends to make the world realize of the dangers posed by industrial development and the speed of technology. In some countries, concretion that underlie the economy causes cities to be constantly built and demolished. Due to these structures, people drift apart from the nature and turn to concrete blocks instead of nature. Artists are making efforts to raise awareness against the constant change of the environment we live in by using concretion in line with the economic interests of the administrators. Nature is being destroyed as a result of the negative consequences of rapid unplanned urbanisation. The beauty of nature, the extinction of animal species, water resources, global warming are included on what negatively affects the environment. With industrial technological advances, the ability of people in industrial societies to control and exploit nature has also increased. These works also aim to express environmental problems. In this context, the works of artists and communities working on the destruction of nature are analysed.