Analysing the effects of AI-powered chatbots on the writing skills of English preparatory class students: An experimental study
Yapay zeka destekli sohbet botlarının İngilizce hazırlık öğrencilerinin yazma becerilerine olan etkilerinin incelenmesi: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 871466
  2. Yazar: EYLÜL KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zeka sohbet botları, yazma becerileri, İngilizce öğretimi, Artificial intelligence-powered chatbots, writing skills, English language teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Akıllı teknolojilerin ilerlemesiyle birlikte, dil öğrenme sürecini ve dil becerilerini geliştirmek için yapay zeka destekli sohbet botları tercih edilmektedir. Bunlar arasında yazma becerisi, öğrencilerin zorlandıkları becerilerden biri olduğu belirtilmiştir, ancak bu becerileri öğretmek için kullanılan araçlar yalnızca eğitim amaçlı tasarlanmıştır ve çok az çalışma genel amaçlar için tasarlanmış sohbet botlarının yazma eğitimine dahil edilmesine ve öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyon düzeyleri üzerindeki olası etkilerine odaklanmıştır. Bu çalışma, yapay zeka destekli sohbet botlarının İngilizce yazma becerileri ve İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyon üzerindeki etkilerinin analiz edilmesini amaçlamıştır. Yarı deneysel bir araştırma tasarımı kullanılmış ve veriler kontrol ve deney gruplarından toplanmıştır. Ayrıca, sıralı açıklayıcı karma yöntem tasarımı kullanılmıştır. Nicel veriler, belirlenen sohbet botlarının kullanımından önce ve sonra yazı örnekleri ve motivasyon ölçeği aracılığıyla toplanırken, nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmaya bir devlet üniversitesinde İngilizce hazırlık eğitimi gören 36 öğrenci katılmıştır. Üniversite tarafından önceden belirlenmiş gruplar rastgele deney ve kontrol grubu olarak seçilmiştir. Deney grubu belirli konular hakkında yazmaları istenen metinleri tamamlamak için sohbet botlarını kullanırken, kontrol grubu öğrencileri öğretmen merkezli yazma eğitimi almıştır. Bu süreç, ön test ve son test oturumları da dahil olmak üzere yedi hafta sürmüştür. Şöyleki, deney grubu beş hafta boyunca yapay zeka sohbet botlarını kullanmış ve birinci ve yedinci haftalar ön ve son testler için ayrılmıştır. Sonuçlar, yapay zeka destekli sohbet botlarının deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığını, öğretmen merkezli gerçekleşen yazma becerileri derslerinin ise kontrol grubunun yazma becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin motivasyon düzeyinde bir değişiklik olmamıştır. Mülakat sonuçları, öğrencilerin sohbet robotlarına yönelik olumlu tutumlara sahip olduklarını ve bu araçların kelime ve dilbilgisi becerilerini geliştirdiğini düşündüklerini göstermektedir. Genel olarak, mevcut çalışma yeni ortaya çıkan teknolojilerin kullanımı ve yabancı dil öğretme ve öğrenme sürecinde kullanımlarının ortaya çıkarabileceği gelişmeler ve değişimler hakkında öğretmenlere ve araştırmacılara önemli bilgiler sunarak yol göstermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence chatbots are preferred to enhance language learning and improve language skills with the advance of intelligent technologies. Among them, writing has gained more attention as it can be challenging for learners to master, but the tools being used for teaching writing were designed only for educational purposes, and few studies focused on the integration of chatbots intended for general purposes into writing instruction and their possible effects on motivation toward learning English. The current study aimed to analyze the impacts of AI-powered chatbots on writing skills and motivation toward learning English. A quasi- experimental research design was employed, and the data was collected from the control and experimental groups. A sequential explanatory mixed-methods design was also used. Quantitative data were collected through writing samples and motivation scales before and after the intervention, while qualitative data was collected through semi-structured interviews. 36 English preparatory class students participated in the study. The groups already assigned by the institution were randomly chosen as experimental and control groups. The experimental group used the chatbots to complete the writing tasks, while the control group students received teacher-led writing instruction. The process lasted seven weeks and included pretest and posttest sessions. The experimental group received the treatment for five weeks, and the first and seventh weeks were allocated for the pre and post-tests. The results show that AI-powered chatbots did not lead to an improvement in the experimental group, while the teacher-led instruction improved the writing skills of the control group. There was no change in the motivation level of the experimental group. However, they held positive attitudes toward the chatbots and thought these tools enhanced vocabulary and grammar skills. Overall, this study provides valuable insights into the use of newly emerging technologies and their potential to be used in English language teaching.