Factoring: Problems and applications in Turkey
Factoring: Türkiye'deki problemleri ve uygulamaları
- Tez No: 87149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ŞIMGA MUGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alacaklar, Kredi Yönetimi, Factoring, Faktör, Factors Chain International, Finansman Yönetemi, Finansman, Düzenleme m, Accounts Receivable, Credit Management, Factoring, Factor, Factors Chain International, Financing Technique, Funding, Regulation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET FACTORING: TÜRKİYE'DEKİ PROBLEMLERİ ve UYGULAMALARI Hazırlayan Oğuz Çaneri Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Can Şımga Mugan Bu çalışma factoringin Türkiye'deki problemlerini belirleme ve bu problemlerin çözümü için gerekli değişiklikleri ortaya çıkarma amacındadır. Factoring, factoringin uygulamaları, tarihi ve gelişimi kısaca anlatılmaktadır. Bunun yanında factoring Türk firmalarının çoğunlukla tercih ettiği diğer finansman teknikleriyle de karşılaştırılmaktadır. Edilinen bulgulara göre factoring bu tekniklere gore daha avantajlı bir yöntemdir. Buna rağmen Türkiye'de factoringi tam anlamıyla düzenleyen ve işleyişini kolaylaştıran kanunlar bulunmamaktadır. Sonuçta factoringin Türk ticaretinin gelişmesine önemli katkıları olduğu belirlenmiştir. Factoringin yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğu ve bunun da hem factoring firmaları hem de Türk ekonomisi açısından olumlu etkileri olduğu anlaşılmıştır. Factoringin gelişmesi için devlet ve factoring firmaları ellerinden geleni yapmalıdır. Factoringin benimsenmesi büyük ölçüde Türk factoring firmalannm çabalarına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORING: PROBLEMS AND APPLICATIONS IN TURKEY By Oğuz Çaneri Supervisor : Dr. Can Şımga Mugan This study attempts to find out the problems of factoring in Turkey and come up with possible solutions. Factoring is introduced briefly by stating its functions, history and development in the world and Turkey. In addition, factoring is compared with Letter of Credit, Open Account, Cash Against Documents, Credit Insurance, Discount on Draft and Conveyance Credit. Moreover the problems of factoring in Turkey are stated and possible solutions are suggested. In this study it is found that factoring has superiority over other alternatives which Turkish firms prefer to use in their sales transactions. The study has also revealed that factoring is not regulated completely by the separate laws in Turkey. Finally, it is concluded that factoring is a financing technique that helps a lot in the development of trade of Turkey both in domestic and foreign markets. Expansion of factoring is inevitable which is fundamentally a good thing for the Turkish economy and for the factoring industry. Government and factoring firms should do everything to encourage that growth. Public acceptance of factoring is due to professional approach of factors.