Medieval understanding of orientalism in the travelogues of Ibn Jubayr, Benjamin of Tudela and Sir John Mandeville
Oryantalizmin İbn-i Cübeyr, Tudelalı Benjamin ve John Mandeville seyahatnamelerindeki algısı
  1. Tez No: 871651
  2. Yazar: ŞERİFE GÜLLÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TAFLI DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Çağ, Oryantalizm, Doğu, Batı, seyahat, Middle Ages, Orientalism, East, West, travel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma 12. yüzyıl Endülüs'ünde yaşayan Müslüman seyyah İbn-i Cübeyr ve Yahudi seyyah Tudelalı Benjamin ile 14. yüzyıl İngiltere'sinde yaşayan Hıristiyan seyyah John Mandeville tarafından yazılan seyahatnameler üzerinden Orta Çağ'da“öz”ve“öteki”kavramlarının Edward Said'in bakış açısından çok uzak olduğunu ortaya koymaktadır. Dünyanın Batı kesiminde yaşayan insanlar bir Doğu inşa ederek istemedikleri her şeyi Doğu ile karakterize etmişlerdir. Bu noktada Edward Said'in Oryantalizm teorisi, bu tez boyunca geliştirilecek argümanın çerçevesi açısından büyük önem arz etmektedir. Oldukça ünlü olmasına ve yazıldığı dönemde geniş yankılar uyandırmasına rağmen, Said'in teorisi temelde tek taraflı temsil ile ilgili olduğu ve özellikle Orta Çağ metinlerine uygulanamayacak kadar çelişkili olduğu için çok tartışmalıdır. Bu doğrultuda, bu çalışma söz konusu seyahatnamelerden somut örnekler vererek Orta Çağ'da günlük yaşamın gerçekliklerine ışık tutmakta ve Oryantalizmin“öz”ve“öteki”ve“Doğu”ve“Batı”arasına dayattığı ikili karşıtlığının aslında ne kadar temelsiz ve gerçeklerden uzak olduğunu göstermektedir. Orta Çağ'da farklı milletlerden, dinlerden ve kültürlerden insanların pek çok kesişme noktasında bir araya geldiklerini göstererek, söz konusu dönemde“öz”ve“öteki”ve“Doğu”ve“Batı”arasında Said'in post-modern Oryantalizm teorisinin dayattığı gibi kesin bir ayrımın olmadığını ispatlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study asserts that the concepts of“self”and“other”in the Middle Ages are far from Edward Said's perspective in light of the travelogues written by Muslim traveller Ibn Jubayr and Jewish traveller Benjamin of Tudela, who lived in al-Andalus in the 12th century, and Christian traveller Sir John Mandeville, who lived in England in the 14th century. People living in the Western part of the world have built an East and characterized it with everything they did not want. At this point, Edward Said's theory of Orientalism is of great importance for the framework of the argument that will be developed throughout this thesis. Despite being quite famous and widely acclaimed at the time when it was written, Said's theory is very controversial, as it is fundamentally concerned with one-sided representation and is too contradictory to be applied to medieval texts, especially travelogues. In this regard, this study sheds light on the realities of daily life in the Middle Ages by giving concrete examples from these travelogues and shows how unfounded and fallacious the binary opposition imposed by Orientalism between“self”and“other”and“East”and“West”is. By showing that people from different nations, religions and cultures came together at many intersection points in the Middle Ages, this study provides evidence that there was no clear distinction between“self”and“other”and“East”and“West”in that period, as opposed to what is imposed by Said's post-modern theory of Orientalism.