The making of post-truth in the Middle English romances
Post-truth'un inşası: Söylem ve Ortaçağ İngiliz romansları
- Tez No: 871654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TAFLI DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Post-Truth, Ortaçağ İngiltere'si, Romans, Ötekilik, Kimlik, Post-Truth, Medieval England, Romance, Otherness, Identity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, post-truth anlatıların iki Ortaçağ İngiliz romansı olan Richard Coeur de Lion ve The King of Tars'taki yansımalarını, kasıtlı çarpıtmaları; manipülasyonları ve stratejik ihmalleri yakından irdelemektedir. Haçlı Seferleri'nin arka planında yer alan bu anlatılar, kendine özgü İngiliz ulusal kimliğinin inşasına ve İslami ötekinin şeytanlaştırılmasına etkin bir şekilde hizmet etmektedir. Richard Coeur de Lion, Kral I. Richard'ın tasvirini ve Haçlı Seferleri'ni çevreleyen olayları, dönemin hakim sosyo-politik iklimi ve ideolojik zorunluluklarıyla örtüşecek şekilde yeniden şekillendirmeye yönelik hesaplı bir çabayı sergilemektedir. Anlatı, Fransız etkilerini dışlarken stratejik olarak I. Richard'a yeni bir soy uydurmakta ve İngiliz askeri gücünü yücelterek bir ulusal İngiliz kimliğinin inşasına katkıda bulunmaktadır. Buna ek olarak, romansın İslam'ı yanlış temsil etmesi, yeni İslami tanrılar icat ederek İslami uygulamaları Roma çok tanrıcılığıyla birleştirmesi, Müslüman ötekinin çarpıtılmış imajını sürdürerek hem korkuyu körüklemekte hem de şiddeti meşrulaştırmaktadır. Öte yandan The King of Tars, Hıristiyanlığın İslam dünyası üzerindeki doğal üstünlüğünü savunmak için bedensel imgeleri, İslami inanç ve uygulamaların sembolik çarpıtmalarını ve dramatik gösterileri kullanmaktadır. Bedensel değişimlere olan saplantı ile ırk ve din kimliklerinin iç içe geçmesi, dönemin sınırlar, farklılık ve melezleşme konusundaki kaygılarını yansıtmaktadır. Bu romans, korkuyu uyandırmak ve önyargıları haklı çıkarmak için tasarlanmış sansasyonel kurgular aracılığıyla, dini ve kültürel ötekilerin basit ve bölücü bir tasvirini inşa etmektedir. Bu tez, bu karmaşık manipülasyon örüntülerini çözerek, edebiyatın belirli ideolojik gündemlere hizmet etmek için kullanılabileceği incelikli mekanizmalara ışık tutmakta ve bize anlatıların algıları şekillendirmek ve kültürel kimlikleri biçimlendirmek üzerindeki kalıcı gücünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the manifestation of post-truth narratives in two Middle English romances, Richard Coeur de Lion and The King of Tars, through a close analysis of their deliberate distortions, manipulations, and strategic omissions. Set against the backdrop of the Crusades, these narratives actively participate in the construction of distinct English national identities and the demonisation of the Islamic other. Richard Coeur de Lion exemplifies a calculated effort to reshape the portrayal of King Richard I and the events surrounding the Crusades, aligning with the prevailing socio-political climate and ideological imperatives of the time. The narrative strategically excludes French influences, fabricates alternative lineages, and exalts English military prowess, contributing to the construction of a distinctly English national identity. Additionally, the romance's misrepresentation of Islam, through the invention of deities and the conflation of Islamic practices with Roman polytheism, perpetuates a distorted image of the Muslim other, fuelling fear and justifying violence. The King of Tars, on the other hand, employs visceral imagery, symbolic distortions of Islamic beliefs and practices, and emotional spectacle to assert Christianity's inherent supremacy over the Islamic world. The obsession with bodily transformations and the conflation of racial and religious identities reflects the era's anxieties surrounding boundaries, differences, and miscegenation. Through sensationalistic fiction designed to elicit fear and justify prejudices, the romance constructs a simplistic, divisive portrayal of religious and cultural others. By unravelling these intricate webs of manipulation, this thesis sheds light on the nuanced mechanisms through which literature can be leveraged to serve specific ideological agendas, reminding us of the enduring power of narratives to mould perceptions and shape cultural identities.