The Signalling of management about their companies performance through bonus issues
Yöneticilerin bedelsiz sermaye artırımı yolu ile şirketlerinin performansı hakkında piyasaya sinyal vermeleri
  1. Tez No: 87194
  2. Yazar: TARKAN GÜYÜK
  3. Danışmanlar: DR. ASLIHAN ALTAY SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Bölünmesi, Bedelsiz Sermaye Artınım, Net Satışlar, Hisse Başı Kazanç, Kazanç Başı Fiyat, Stock Split, Bonus Issue, Net Sales, Earnings per Share, Earnings per Price
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET YÖNETİCİLERİN BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI YOLU İLE ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSI HAKKINDA PİYASAYA SİNYAL VERMELERİ TARKAN GUYUK M.B.A. TEZİ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ - ANKARA TEMMUZ 1998 Tez Yöneticisi: Dr. Aslıhan Altay-Salih Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de sinyal hipotezine bağlı olarak bilginin bedelsiz hisse bölünmesi yolu ile iletibildiği varsayımının araştırılmasıdır. Çalışma, 1995-1997 dönemi içindeki sanayi şirketlerine ait tüm bedelsiz sermaye artırımlarını inceler. Örnekleme Analizi yöntemi ile yapılan çalışma hisselerin bölünme tarihinden 30 gün öncesi ve sonrasına kadar ki süre içerisinde normalin üzerindeki pozitif getiriler ile şirketlerin bölünme yılı başındaki ve sonundaki Net Satış (“NS”), Hisse Başı Kazanç (“HBK”) ve Kazanç Başı Fiyat (“KBF”) rakamları arasındaki korelasyona bakmaktadır. Çalışma sonuçlan, bölünme öncesindeki günlerde ortalama normalin üzerindeki pozitif getirileri desteklerken, bu getiriler ile seçilen finansal göstergeler arasında bir ilgi olmadığım göstermektedir. Bu bulgu, sinyal hipotezine bağlı olarak bilginin bedelsiz hisse bölünmesi yolu ile iletibildiği varsayımı ile çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SIGNALLING OF MANAGEMENT ABOUT THEIR COMPANIES' PERFORMANCE THROUGH BONUS ISSUES TARKAN GUYUK M.B.A. THESIS BILKENT UNIVERSITY - ANKARA JULY 1998 Supervisor: Dr. Aslihan Altay-Salih The present thesis aims at investigating the validity of information signaling hypothesis through bonus issues in Turkey. The study looks at all the bonus issues by industrial companies realized during 1995-1997 period. It uses event study methodology to search for the positive average abnormal returns and the correlation of those with the real changes in yearly Net Sales (“NS”), Earnings Per Share (“EPS”) and Earnings Per Price (“EPP”) figures of the selected companies within 30 days before and after the bonus issue. The results support the positive abnormal return and abnormal volume increase before the split execution date, however no significant correlation between average abnormal returns and the selected indicators could be detected. This finding is contrary to the information-signaling hypothesis through bonus issues.